Odborníci vyzývajú africké krajiny, aby na rozvoj využívali umelú inteligenciu

NETKY.SK • 5 Marec 2024, 19:20 • 2 min
Odborníci vyzývajú africké krajiny, aby na rozvoj využívali umelú inteligenciu

ADDIS ABEBA - Afrika potrebuje podporné politiky a robustnú infraštruktúru, aby mohla využiť neobmedzené možnosti umelej inteligencie (AI) a preskočiť jej rozvoj, uviedli odborníci.

slovakia

left justify in out

Výzva zaznela v panelovej diskusii na tému „Podpora prosperity prostredníctvom politík v oblasti umelej inteligencie v Afrike“ na okraji prebiehajúceho 56. zasadnutia Konferencie afrických ministrov financií, plánovania a hospodárskeho rozvoja Organizácie Spojených národov pre Afriku (UNECA) v Zimbabwe, podľa nedeľnej tlačovej správy UNECA.

UNECA so sídlom v Addis Abebe v Etiópii uviedla, že experti sa zhodli, že AI by predstavovala obrovské možnosti rozvoja pre Afriku, ak by existovali správne politiky a infraštruktúry.

"Dôležité je mať správne politiky na reguláciu používania umelej inteligencie a zároveň predchádzať jej rizikám, ale Afrika by nemala čakať, kým budú regulácie na mieste, aby prijala túto technológiu," uviedol Ousman Bah, minister komunikácií a digitálnej ekonomiky Gambie, podľa vyhlásenia.

Podľa výskumu prezentovaného na panelovej diskusii má umelej inteligencii potenciál prispieť až do výšky 15,7 bilióna dolárov do globálnej ekonomiky do roku 2030, z čoho by 1,2 bilióna dolárov mohlo byť generovaných v Afrike, čo predstavuje 5,6 percentný nárast hrubého domáceho produktu kontinentu do roku 2030.

Sandra Makumbirofa, vedúca ekonómka z Research ICT Africa, uviedla, že AI má transformačný potenciál na podporu afrických ekonomík prostredníctvom efektívneho finančného začlenenia, vytvárania pracovných miest a lepšieho poskytovania verejných služieb. Väčšina trhovej hodnoty AI sa však realizuje v Spojených štátoch a Číne, uviedla s odvolaním sa na výskum Konferencie OSN o obchode a rozvoji.

"Pre africké krajiny je preto dôležité, aby sa aktívne zúčastňovali na globálnych fórach, aby sa zabezpečilo zastúpenie ich záujmov," povedala Makumbirofa.













Baratang Miya, výkonná riaditeľka Girlhype Coders Academy so sídlom v Južnej Afrike, uviedla, že vlády by mali regulovať a motivovať zainteresované strany v hodnotových reťazcoch AI so zameraním na malé a stredné podniky, aby podporili inovácie a spravodlivý prístup k technológiám AI.

Miya tiež zdôraznila, že je potrebné, aby africké vlády vytvorili etické rámce pre vývoj a nasadenie AI, ktoré by sa zaoberali otázkami, ako sú súkromie údajov, bezpečnosť, transparentnosť a zodpovednosť v systémoch AI.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Li Yahui
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies