Betlehemské svetlo už aj v Prešove. Čo o ňom hovoria legendy?

NETKY.SK • 19 December 2020, 13:36 • 2 min
Betlehemské svetlo už aj v Prešove. Čo o ňom hovoria legendy?

Prešov - Slovenskí skauti už po 31-krát priniesli do Prešova Betlehemské svetlo. Prešovčania si ho budú môcť odnášať do svojich domovov počas dvoch dní, a to v stredu 23. a štvrtok 24. decembra.

slovakia

left justify in out

Betlehemské svetlo sa odpaľuje z plamienka horiaceho v Bazilike Narodenia Pána v Betleheme, odkiaľ osobným odovzdávaním zo sviečky na sviečku putuje medzi miliónmi ľudí. Napĺňa tak svoje poslanie byť symbolom jednoty, nádeje, lásky a radostnej predzvesti Vianoc.

 

Legenda 

 

Začala ešte v období križiackych výprav. Jeden mladý križiak sa v tom čase zaprisahal, že keď sa vráti, prinesie do svojho rodného mesta – Florencie – plamienok ohňa z betlehemskej baziliky.

 

Po troch rokoch, tesne pred Vianocami v roku 1099, dorazili otrhaní mládenci do Florencie. Na ich čele stál jeden nesúci zapálenú sviecu s plameňom.

 

Všetci prisahali, že plamienok je skutočne z Betlehemu a onen mládenec ho niesol v čase i nečase po púšti i mori, len aby splnil svoj sľub. Sviecu umiestnili v kostole, odkiaľ si potom svetlo odpaľovali ostatní obyvatelia. V stredoveku to bol prvý a posledný plameň z Kristovho rodiska.

 

 

img

 

Novodobá história 


Novodobá história Betlehemského svetla sa píše od roku 1986. Tradíciu roznášať plamienok založili Rakúšania – tvorcovia vianočnej televíznej akcie v mestečku Linz na pomoc postihnutým deťom.

 

Pred Vianocami poslali do Betlehema lietadlom telesne postihnuté dieťa, ktoré v Bazilike Narodenia Pána odpálilo z večného svetla plamienok a prinieslo ho späť do Linzu.

 

Miestni skauti sa Svetla ujali v roku 1989 a začali ho roznášať do ostatných častí Rakúska. Následne sa tento zvyk rozšíril aj do ostatných krajín susediacich s Rakúskom vrátane Slovenska, na ktorom roznášajú skauti svetielko už od roku 1990.

 

 

img

 

 Svetlo v Prešove

 

Počas predvianočného víkendu prebieha symbolické odovzdanie Betlehemského svetla verejnosti na svätých omšiach vo viacerých mestách na Slovensku.

 

Svetlo včera zápalili aj v Prešove. Betlehemské svetlo v megalampáši na námestí zapálila za asistencie skautov primátorka Prešova Andrea Turčanová.

 

„Aj tento rok nám Betlehemské svetlo pripomína blížiace sa Vianoce, ktoré sú časom pokoja a radostných stretnutí v kruhu najbližších. Ďakujem našim skautom, ktorí aj v týchto náročných časoch priniesli plamienok z Betlehema do centra nášho mesta, aby sa mohol rozžiariť v príbytkoch Prešovčanov,“ uviedla pri tejto príležitosti primátorka.

 

 

img

 

 

Odovzdanie sa uskutočnilo za dodržania všetkých platných opatrení. „Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu žiadame o ich dodržiavanie aj všetkých ľudí, ktorí si po svetlo prídu. Je dôležité mať správne nasadené ochranné rúško a dodržiavať bezpečnú vzdialenosť. Rovnako ľudí prosíme, aby prišli iba vtedy, ak sú zdraví a nemajú žiadne nezvyčajné príznaky,“ zdôraznil hovorca mesta Prešov Tomek.

 

Na webovej stránke Betlehemské svetlo, môžete nájsť mapu svetla a dozvedieť sa tak, kedy bude Betlehemské svetlo vo vašom meste. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona