Festival Error prináša do Bratislavy bezdomovecké divadlá

NETKY.SK • 26 November 2019, 13:22 • 2 min
Festival Error prináša do Bratislavy bezdomovecké divadlá

BRATISLAVA - Error, jediný festival v Európe zameraný na takzvané bezdomovecké divadlá, privítajú v závere tohto týždňa v hlavnom meste Bratislava.

slovakia

left justify in out

V poradí 13. ročník medzinárodného festivalu "Error 2019" sa uskutoční v piatok 29. novembra a v sobotu 30. novembra v Pisztoryho paláci na Štefánikovej ulici. Počas dvoch dní sa verejnosti predstaví desiatka divadiel, v ktorých hrajú ľudia bez domova a inak sociálne vylúčení či znevýhodnení ľudia. Okrem Slovenska prídu aj umelci z Česka a Maďarska.

 

img
 

Divadelné predstavenia 29. november 2019

Festival už tradične otvorí české tanečné divadlo Amnesiatheatre. Na scéne Pisztoryho paláca uvedie v piatok o 17:00 predstavenie "Iba jednu noc". Hneď po ňom vystúpi divadlo Nomantinels. Záver úvodného večera bude od 19:00 patriť organizátorovi festivalu, bratislavskému Divadlu bez domova. Jeho inscenované čítanie "Čisté zviera" na javisko prinesie vnútorné konflikty žien vyplývajúce zo starnutia.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@error#divadlobezdomova#

Príspevok, ktorý zdieľa /fotobudka/partyfoto/smilefoto (@fotografivanzajac_fotokutik),

 

Divadelné predstavenia 30. november 2019

Sobotňajšie divadelné popoludnie odštartuje o 15:00 české ženské bezdomovecké divadlo Co čumíš? s divadelnou reportážou "Tentokrát z azylu". Päť žien v nej nechá divákov nahliadnuť do tajomstiev azylového domu a jeho obyvateliek, ktoré nie sú z cukru. Pohybovo-žonglérsku báseň "ZaCirkus" o hľadaní slobody, chaosu a harmónie uvedie o 16:20 české zoskupenie Pouličnický cirkus Naděje, v ktorom účinkuje mládež ohrozená bezdomovectvom a sociálnym vylúčením.

 

Festival Error nie je len prehliadkou divadelnej tvorby ľudí bez domova, či telesne alebo inak postihnutých, ale aj miestom výmeny skúseností. Venovaná je tomu v sobotu doobeda medzinárodná konferencia zameraná na spojenie umenia a sociálnej práce.
 

 

Tanečné vystúpenia

O tom, že tanec naozaj nemá hranice, presvedčí následne slovenské duo J&G s vystúpením "Kráska a zviera". České pohybové divadlo Dokola dance obecenstvu prinesie autorské tanečné predstavenie dvoch tanečníc a jedného vozíka "Hore-dole". Na otázku, či sa medicína dokáže vyrovnať s hlúpou ľudskou tvrdohlavosťou, sa pokúsi nájsť odpoveď maďarské bezdomovecké divadlo AHA v predstavení "Akoby sa to stalo dnes".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sketching at lunch break #sketchbook #sketching #drawing #illustration #bratislava #divadlobezdomova

Príspevok, ktorý zdieľa Hilal Can (@hilalcanillustration),

 

Ďalšie predstavenia

Sociálne divadlo Hopi Hope odohrá bábkové predstavenie "Zvonár z Dómu svätej Alžbety". Vo voľne preloženom príbehu známeho románu Victora Huga zasadenom do košických reálií účinkujú herci a herečky s Downovým syndrómom. Program uzavrie o 19:30 české divadlo Rozkoš, v ktorom hrajú ľudia pracujúci v sexbiznise a ľudia bez domova. Pozve na tragikomédiu s prvkami hororu "Stařeny" o tom, čo sa s nami môže stať v blízkej budúcnosti, keď mladosť zvíťazí nad starobou, ktorá bude nepotrebná a odsúdená k likvidácii.

Medzinárodný festival bezdomoveckých divadiel Error je jediný festival v Európe zameraný na divadlá, v ktorých hrajú ľudia bez domova a inak sociálne vylúčení či znevýhodnení ľudia. Vytvára priestor pre divadlá pracujúce so skupinami obyvateľov, ktorí sa z okraja spoločnosti snažia dostať pomocou umenia. Festival zviditeľňuje sociálne problémy a pomáha potláčať predsudky voči ľuďom vylúčeným zo života väčšinovej spoločnosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies