Lunárna sonda Luna-25 úspešne dorazila na obežnú dráhu Mesiaca

NETKY.SK • 17 August 2023, 08:10 • 2 min
Lunárna sonda Luna-25 úspešne dorazila na obežnú dráhu Mesiaca

Moskva-India a Rusko chcú byť prvými krajinami, ktorým sa podarí pristáť na južnom póle Mesiaca

slovakia

left justify in out

V prvej polovici augusta 2023 sa Rusom podarilo opäť vyslať do neba vesmírnu raketu. Na svoje palube má lunárny modul (sonda)Luna-25, ktorého úlohou bude pristáť bezpečne na Mesiaci. Okrem toho bude modul vykonávať rozsiahlu vedecko-výskumnú činnosť, počas ktorej budú odobraté vzorky z povrchu Mesiaca a ďalšie potrebné úkony. Po ceste na Mesiac lunárny modul zbiera informácie, ktoré nedávno začali už aj ruskí vedci analyzovať. Aktuálne potvrdili z ruskej vesmírnej agentúry Roskomos, že sonda úspešne dosiahla obežnú dráhu Mesiaca.

 

Dôležitý míľnik dosiahla lunárna sonda v stredu 16. augusta 2023. TASR prevzala správu z agentúry AFP. Moskva minulý týždeň spustila svoju prvú lunárnu misiu za uplynulých takmer 50 rokov – posledná sa konala ešte v roku 1976. Rusko sa touto misiou snaží reštartovať a prebudovať priekopnícky vesmírny program Sovietskeho zväzu. "Prvýkrát v modernej histórii Ruska bola o 12.03 hod. moskovského času na obežnú dráhu Mesiaca umiestnená automatická stanica," povedal pre AFP hovorca Roskosmos. 

Sonda bude obiehať 100 kilometrov nad povrchom Mesiaca pred plánovaným pondelkovým (21. augusta) pristátím na mesačnom južnom póle. "Všetky systémy (sondy) Luna-25 fungujú normálne a komunikácia s nimi je stabilná," dodal hovorca vesmírnej agentúry. Kamery nainštalované na module zachytili zábery Zeme a Mesiaca z vesmíru. Sondu Luna-25 vážiacu približne 800 kilogramov vyniesla do vesmíru raketa Sojuz, ktorá minulý týždeň v piatok odštartovala z kozmodrómu Vostočnyj na východe Ruska.

 

Ruský modul má na Mesiaci zotrvať rok, jeho úlohou bude odoberať vzorky a analyzovať mesačnú pôdu, ako aj vykonávať dlhodobý vedecký výskum. Na Mesiaci sa zatiaľ podarilo pristáť iba trom krajinám – Sovietskemu zväzu, Spojeným štátom a Číne. India a Rusko chcú byť prvými krajinami, ktorým sa podarí pristáť v oblasti málo preskúmaného južného pólu Mesiaca. Indická misia Čandraján-3 (Mesačná loď 3) odštartovala 14. júla a pokus o pristátie na Mesiaci sa očakáva okolo 23. augusta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies