Baklažán znižuje riziko srdcových chorôb

NETKY.SK • 2 September 2021, 12:49 • 2 min
Baklažán znižuje riziko srdcových chorôb

BRATISLAVA - Verili by ste, že baklažán môže pôsobiť vskutku ozdravne? Chrániť nás má najmä pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. V chladničke ho však skladujte nanajvýš niekoľko dní.

slovakia

left justify in out

Baklažán vďaka svojmu obsahu vlákniny, flavonoidov a iných antioxidantov pomáha pri úprave hladiny cholesterolu, čím prispieva k ochrane pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Má tiež priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.

 

Zázračná plodina

Baklažán pochádza z juhovýchodných oblastí Ázie. Je to nízkokalorická potravina, ktorá je z veľkej časti tvorená len vodou. "Z minerálov je baklažán bohatý na draslík, ktorý je zodpovedný za prenos nervových impulzov. Obsahuje napríklad i vápnik, horčík a meď, ďalej kyselinu listovú, ktorá je základom delenia a rastu buniek.

 

Baklažán obsahuje nasunín, ktorý chráni membrány buniek mozgu pred poškodením voľnými radikálmi a tým pomáha zlepšovať kognitívne funkcie mozgu, ako sú pozornosť a pamäť.

 

Zdroj cennej vlákniny

Vláknina v baklažáne môže napomáhať znížiť hladinu cukru v krvi spomalením rýchlosti trávenia a vstrebávania cukru v tele, čo udržuje hladinu cukru v krvi na stabilnej úrovni. "Na konzumáciu sú baklažány vhodné vtedy, keď sú pevné s hladkou lesklou šupkou. Nesmú byť však priveľmi tvrdé a po zatlačení by sa v pokožke mala objaviť mierna preliačina.

 

Treba si dať obzvlášť pozor na nezrelé plody, ktoré po prerezaní v strede ešte majú zelenú dužinu," zdôraznil RÚVZ.

 

Potravina je citlivá na zmeny teploty, a preto by mala byť skladovaná v chladničke len niekoľko dní.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies