Zdravie sa dá dosiahnuť správnou stravou

NETKY.SK • 10 December 2021, 18:01 • 2 min
Zdravie sa dá dosiahnuť správnou stravou

Prejedzme sa k zdraviu, pretože tá správna strava je cesta k zdravému a kvalitnému životu.

slovakia

left justify in out

Známy gastroenterológ docent Ladislav Kužela prichádza s knižnou novinkou Zdravie bez liekov. V nej nájdete zdravé a chutné recepty a zároveň si upevníte svoje zdravie. Hlavnou témou knihy je ukázať, akú zázračnú moc má nad človekom strava, oprávnene môže konštatovať, že k zdraviu sa dokážeme doslova dobre a chutne prejesť.


Už slávny Hippokrates povedal, že všetky choroby sídlia v črevách, no ľudstvu trvalo viac než 2 400 rokov, kým túto pravdu dokázalo podoprieť faktami. Autori mimoriadne úspešnej knihy Zdravé črevo a trávenie, doc. Ladislav Kužela, PhD. a Zuzana Čižmáriková, PhD, sa vo svojej novej publikácii podujali prebádať fascinujúce prostredie ľudskej mikrobioty.



Mikroorganizmy v našom čreve ovplyvňujú nielen zdravie našej tráviacej sústavy, ale aj našu imunitu, metabolizmus, výkonnosť, či dokonca psychiku. Od stavu nášho črevného mikrobiómu záleží, či sa u nás prejavia niektoré závažné civilizačné a chronické choroby, obezita, alergie alebo intolerancie. Preto by sme sa mali o svojich črevných „priateľov“ dobre starať a poskytnúť im, čo potrebujú – a to je strava s čo najrozmanitejšou rastlinnou vlákninou. Mali by sme jesť tak, akoby od toho závisel náš život. Pretože závisí.


Dennodenne počúvam od svojich pacientov podobné otázky: „Pán doktor, čo by ste mi odporučili v rámci stravovania? Čo môžem jesť a čo, naopak, nemôžem? Čo hovoríte na túto diétu, čo hovoríte na tamtú?...“ Opäť úprimne odpovedám: „Som odchovanec klasickej endoskopickej školy, ktorá sa riadi princípom, že keď sa v tráviacej rúre nenájde nič patologické, potom ide o poruchu funkcie tráviaceho traktu, takzvanú funkčnú poruchu. Rovnako som dlhé roky nevenoval veľa času tomu, aby som do hĺbky pochopil, čo by sme mali jesť ‒ čo je alebo nie je pre naše črevo a zdravie prospešné. Väčšina odporučení z mojej strany preto končila radou - Dajte si vysokozvyškovú stravu!   A keď sa ma pacient opýtal, čo je to vysokozvyšková strava, dodal som - jedzte veľa vlákniny! Týmto sa moje stravovacie rady končili."

Docent Ladislav Kužela nakoniec dodal: „Jedlo je terapia a zároveň cesta k zdravému a kvalitnému životu.

 

Možno vás zaujme: ZDRAVIE Pozor na cholesterol! Problémy s ním začínajú mať už tínedžeri



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies