Ľudské mozgy vnímajú farby odlišne! Ako to funguje?

NETKY.SK • 22 Máj 2018, 19:32 • 2 min
Ľudské mozgy vnímajú farby odlišne! Ako to funguje?

Často sa hovorí, že muži rozoznávajú menej farieb ako ženy, najmä čo sa týka odtieňov jednotlivých farieb. Väčšinou to bolo myslené skôr ako vtip, alebo súčasť sexistických predsudkov. Môže to byť ale pravda. Server britskej stanice BBC nedávno upozornil, že nie všetci ľudia vidia farby rovnako. To sa ale netýka len farbospelých ale aj ľudí s „normálnym zrakom“.

slovakia

left justify in out

Počet a rozmiestnenie čapíkov (buniek, ktoré reagujú na intenzitu svetla) je u každého jedinca odlišné. Podľa BBC tiež záleží na tom, ako mozog farby interpretuje v snahe poskladať zmysluplný obraz. Pod rozlišovanie farieb sa podpisujú aj osobné skúsenosti s farbami. Tie isté farby teda môžu rozdielne vidieť aj ľudia s úplne zdravým zrakom.

 

Vnímanie farieb je tým pádom veľmi subjektívne a podľa vedcov sa môže meniť aj počas  života.

 

Už od ranného detstva sa učíme triediť predmety, tvary i farby. Zároveň s nimi zažívame rôzne situácie a to všetko sa nám ukladá hlboko v podmedomí.

BBC pripomína, že existujú ľudia, ktorí majú takzvanú synesteziu. Toto malé percento jedincov vníma konkrétne čísla a písmená v určitých farbách (napr. písmeno L je rúžové a číslo 7 je modré, atď... u každého inak). Synestezia je často definovaná ako prepojenie zmyslov  – člověk dokáže vidieť zvuky a počuť farby.

 

Maliari a módni návrhári  niekedy používajú pre farby vlastnú terminológiu. Takisto rôzne kultúry a národy vyjadrujú farby odlišne. Väčšina svetových jazykov má názvy pre päť základných farieb. Rusi, Gréci a Turci majú pre modrú dve pomenovania (tmavo modrá a bledomodrá), ktoré radia medzi základné odtiene farieb, akými sú tiež červená, žltá a zelená.

 

Severoaustralskí Warlpiriovia dokonca slovo „farba“ ani nepoznajú.  Veci vyjadrujú bohatým slovníkom , ktorý úzko súvisí s pocitmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies