Osud stratenej miniporky Titan postihla katastrofická implózia. Čo to v praxi znamená?

NETKY.SK • 23 Jún 2023, 11:30 • 2 min
Osud stratenej miniporky Titan postihla katastrofická implózia. Čo to v praxi znamená?

WASHINGTON / BRATISLAVA - Americké námorníctvo detegovalo pravdepodobnú implóziu výskumnej miniponorky Titan na podmorských zvukových monitorovacích zariadeniach krátko po jej zmiznutí v Atlantickom oceáne počas výpravy k vraku Titanicu. Čo tento jav v praxi znamená?

slovakia

left justify in out

Americké námorníctvo včera detegovalo implóziu výskumnej miniponorky Titan na podmorských zvukových monitorovacích zariadeniach krátko po jej zmiznutí v Atlantickom oceáne počas výpravy k vraku Titanicu. Osud jej posádky má smutný koniec, pretože implóziu neprežil ani jeden z jej piatich členov. 

 

img

päťčlenná posádky miniponorky Titan

 

Posledné správy o miniponorke Titan nás zatiaľ doviedli k tomu, že päť pasažierov ponorky, ktorá sa potápala 13 000 stôp, aby sa pozreli na trosky Titaniku na oceánskom dne, zomrelo pri "katastrofickej implózii", ktorá ukončila mimoriadnu päťdňovú medzinárodnú pátraciu operáciu. "Diaľkovo ovládané vozidlá slúžiace na pátrenie zostanú na mieste a budú naďalej zhromažďovať informácie z morského dna," povedal John Mauger, admirál americkej pobrežnej stráže. Bude chvíľu trvať určiť konkrétny časový harmonogram udalostí v "neuveriteľne zložitom" prípade zlyhania Titanu, dodal Mauger. Úradník Pobrežnej stráže ešte dodal, že agentúra bude mať nakoniec viac informácií o tom, čo sa pokazilo vo svojom zhodnotení núdzovej reakcie.

 

vyjadrenia členov americkej pobrežnej stráže

 

Čo však predstavuje pojem katastrofálna explózia? Podvodná implózia sa týka náhleho kolapsu nádoby, v tomto prípade minipornorky. V takýchto hĺbkach je prítomný obrovský tlak na ponorku a dokonca aj najmenšia štrukturálna chyba by mohla byť katastrofálna, konštatujú odborníci. V hĺbkach vraku Titanicu by sa implózia stala za zlomok milisekundy. Bývalá námorná dôstojníčka Aileen Martyová povedala, že: "implózia by sa stala skôr, než by si niekto vnútri uvedomil, že je tu nejaký problém."

 

img

Takto približne mohla vyzerať implózia miniponorky Titan.

 

Pasažieri miniponorky Titan nemali ani šancu prežiť. Pojem implózia sa od včera stal na Googli veľmi vyhľadávaným artiklom. Väčšina zdrojov implóziu označuje ako prudké vyrovnanie tlakov smerom dovnútra, čím sa značne naruší štruktúra daných predmetov. Zjednodušene hovoríme o tom, že tlak vo vnútri predmetu (v tomto prípade ponorky) bol výrazne nižší ako tlak okolia. Implózia je teda opakom explózie a jej následky sú desivé. Pri takýchto podmorských hĺbkach už hovoríme o obrovských číslach, konkrétne v miestach, kde sa nachádza vrak Titanic, je tlak 4-tisíc ton na meter štvorcový. Pomerne zrozumiteľne opísali implóziu aj s názorným príkladom známi Myth Busters.

 

 

Pre ešte lepšie pochopenie pridávame aj ďalšie príklady a simulácie toho, ako môže tento jav pôsobiť na skutočné predmety. Po zhliadnutí uvedených záberov je jasné, že pasažieri ponorky Titan nemali žiadnu šancu na prežitie.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies