Slovensko sa mení: Predaju vajec z klietkového chovu odzvonilo!

NETKY.SK • 11 Január 2019, 11:21 • 2 min
Slovensko sa mení: Predaju vajec z klietkového chovu odzvonilo!

Viaceré obchodné reťazce sa zaviazali, že zo svojich pultov definitívne stiahnu vajcia z klietkového chovu.

slovakia

left justify in out

Diskusia ohľadom zakázania klietkového chovu sliepok je na Slovensku momentálne veľmi aktuálna. Viaceré organizácie, združenia, ale aj jednotlivci s týmto spôsobom zaobchádzania so živými tvormi kategoricky nesúhlasia. Chovanie nosníc v klietkach o veľkosti približne papiera A4 bez možnosti roztiahnutia krídel alebo iného pohybu je totiž veľmi neetické.

 

img

 

Sloboda zvierat v poslednom období spustila kampaň presadzujúcu zákaz tohto druhu chovov. Pod petíciu sa doposiaľ podpísalo takmer 300-tisíc ľudí z celého Slovenska. Vyspelé európske krajiny majú klietkové chovy už dávnejšie zákonom zakázané, v niektorých sa takýto spôsob produkcie vajec aspoň výrazne limitoval. V susednom Rakúsku tvorí klietkový chov 1 percento, zatiaľ čo na Slovensku, bohužiaľ, až 85 percent. To sa však čoskoro zmení, pretože viaceré popredné obchodné reťazce sa zaviazali, že s predajom tohto druhu vajec definitívne končia.

 

img

 

Lidl, Tesco a Kaufland by do roku 2025 mali stopnúť distribúciu klietkových vajec. Nahradia ich odberom z podstielkových chovov a voľného výbehu. Prekážkou však môže byť skutočnosť, že na Slovensku sa nenachádza dostatok chovov tejto kategórie, a tak by mohol nastať problém s ich dodávaním do jednotlivých obchodov. Z tohto dôvodu ceny vajec stúpnu. Ako však v poslednom období ukazuje samotný trh, dopyt po vajciach z podstielok a voľných výbehov sa rapídne zvyšuje. Ľudia sa totiž viac začínajú zaujímať o to, čo jedia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies