Poslanec Linhart chce zaviesť transparentnosť marží obchodných reťazcov

NETKY.SK • 7 Február 2022, 11:26 • 2 min
Poslanec Linhart chce zaviesť transparentnosť marží obchodných reťazcov

BRATISLAVA – Spotrebitelia by sa dozvedeli, koľko na nich reťazce zarábajú. Kontrolórom neprimeraných obchodných marží bude podľa neho samotný spotrebiteľ, keďže pre kontrolu marží sa použije potravinový semafor.

slovakia

left justify in out

Poslanec Národnej rady (NR) SR Patrick Linhart (Sme rodina) informoval, že koaličná rada by sa na pondelkovom rokovaní mala zaoberať návrhom uvádzania dvoch cien, ktoré budú umiestnené pri predávaných produktoch. Na základe tohto návrhu zákona bude každý obchodný reťazec povinný uvádzať cenu pred a po aplikovaní obchodnej marže vrátane DPH, prípadne uvedie výšku marže, ktorú na daný produkt aplikoval. Od tohto návrhu si poslanec NR SR podľa svojich slov sľubuje docieliť aj pomoc výrobcom, ktorí u niektorých výrobkov majú obchodnú maržu iba 5 %, pričom u rovnakého produktu aplikuje reťazec až 50 % a viac.

 

img

 

Návrh pod názvom Transparentnosť marží obchodných reťazcov podľa neho zabezpečí aj kontrolu v prípade zníženia DPH. Receptom na zníženie cien potravín v obchodoch je podľa poslanca nielen zníženie DPH na 0 % až 5 %, ale aj následná kontrola cien. Tá zabezpečí, aby si obchodné reťazce časom nepreniesli zníženú DPH do svojich ziskov. Upozornil, že ak návrh transparentnosti marží obchodných reťazcov prejde úspešne koaličnou radou a následne parlamentom, vytvorí sa tak kontrolný systém, kde kontrolórom prípadných neprimeraných obchodných marží bude samotný spotrebiteľ. Ďalším nástrojom na stabilitu cien v prípade znižovania DPH je podľa poslanca stropovanie cien. To sa dá však aplikovať iba v prípade určitých, napríklad základných produktov.

 

Aby obchodné reťazce nemuseli tlačiť a manuálne dávať cenovky na cenovkové lišty, kde pre ďalšie ceny už nemusí byť dostatok miesta, na účel zverejňovania obchodných marží by podľa Linharta mohla poslúžiť aj aplikácia Potravinový Semafor. Do kontrolného systému, ktorý sa má spustiť na jar, by sa tak okrem transparentnosti zloženia, pôvodu a zverejňovania výsledkov testov daného produktu, pridala aj transparentnosť zverejňovania obchodnej marže. „Je samozrejmosťou, že daný návrh novely zákona po koaličnej rade a pred predložením do parlamentu prerokujem so zástupcami obchodných reťazcov. Jednotlivé rokovania však už začali a k myšlienke pozitívne pristúpili už dve obchodné siete potravín, ktoré sa aj zaviazali aplikovať na všetky svoje produkty potravinový semafor,“ dodal Linhart.

 

Možno vás zaujme: Na budúci rok nám hrozí oveľa vyšší nárast regulovaných cien energií



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies