Kostarika bola kedysi najšťastnejšou krajinou na Zemi. Dnes je už iba rajom pre pašerákov drog

NETKY.SK • 23 Apríl 2023, 18:00 • 2 min
Kostarika bola kedysi najšťastnejšou krajinou na Zemi. Dnes je už iba rajom pre pašerákov drog

KOSTARIKA - Kostarika, kedysi často prezývaná ako ,,Švajčiarsko Strednej Ameriky," bola ešte pred niekoľkými rokmi veľmi obľúbenou turistickou destináciou. Za posledné desaťročie sa tam však zvýšil počet vrážd o 66%, pričom viac ako 70% vrážd údajne súvisí s obchodovaním s drogami.

slovakia

left justify in out

Kostarická vláda v súčasnosti razantne zvyšuje prítomnosť polície v uliciach a sprísňuje zákony proti obchodovaniu s drogami a zbraňami, keďže sa počet vrážd, v tomto kedysi pokojnom štáte, výrazne zvyšuje.

 

Táto stredoamerická krajina – inak jedna z mála krajín na svete bez armády – bola dlho obľúbenou turistickou destináciou vďaka svojej pokojnej a šťastnej povesti. Krajina bola dokonca v minulosti označovaná za najšťastnejšiu krajinu na svete.

 

img

nádherné pláže by mohla závidieť Kostarike nejedna krajina

 

Teraz však predstavuje pašerákmi využívanú tepnu pre drogy smerujúce do USA a Európy. Počet vrážd dosahuje rekordné úrovne a vláda prezidenta Rodriga Chavesa sa tam snaží obmedziť násilie.

 

Po desaťročia bola Kostarika tranzitnou krajinou pre drogy pochádzajúce z krajín ako Kolumbia alebo Ekvádor. V posledných rokoch sa tam pousádzali medzinárodní obchodníci s drogami, vďaka čomu je podľa úradníkov centrom na skladovanie a výrobu drog. Jeho domáca spotreba nelegálnych drog sa tiež zdvojnásobila, uvádza sa v nedávnej správe Organizácie Spojených národov (OSN).

 

„Chcem, aby sa ľudia mohli pokojne prechádzať po ulici, aby deti chodili bezpečne do parku, aby deti chodili do školy bez strachu, že by sa mohli kedykoľvek ocitnúť uprostred prestrelky,“ povedal v stredu prezident Chaves počas verejného prejavu v San José, hlavnom meste Kostariky. „Budeme bojovať proti skorumpovaným úradníkom, obchodníkom s drogami a úspešne to všetko spálime,“ dodal Chaves.

 

img

nedávna zhabaná zásielka drog z pobrežia Pacifického oceána v Kostarike

 

Podľa oficiálnych údajov sa za posledné desaťročie počet vrážd na Kostarike zvýšil až o 66 percent. V krajine sa tak každých 13 hodín stane najmenej jedna vražda. Rovnaké čísla tiež ukazujú, že viac ako 70 percent týchto vrážd súvisí s obchodovaním s drogami. Chaves sa vyjadril, že gangy teraz verbujú deti, aby pre nich pracovali, pretože v prípade spáchania trestných činov im hrozia menšie právne tresty.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies