Lotyšský poslanec podozrivý zo špionáže v prospech Ruska bol zbavený imunity

NETKY.SK • 10 Jún 2021, 15:45 • 2 min
Lotyšský poslanec podozrivý zo špionáže v prospech Ruska bol zbavený imunity

KODAŇ - Lotyšský parlament dnes zbavil imunity poslanca Janisa Adamsona, ktorý je podozrivý zo špionáže v prospech Ruska.

slovakia

left justify in out

Za zrušenie Adamsonsovej imunity v stočlennom lotyšskom parlamente na mimoriadnom zasadnutí hlasovalo 69 poslancov. Proti boli piati, štyria zákonodarcovia sa zdržali. Konanie o zbavení imunity poslanca parlament inicioval po žiadosti generálnej prokuratúry o súhlas s jeho zadržaním a vzatím do väzby. Zatiaľ nie sú k dispozícii informácii, či k zadržaniu došlo.

 

img

 

Možno vás bude zaujímať: V kauze prípravy vraždy Volzovej vypovedajú viacerí muži podsvetia aj známa herečka

 

Ľavicový opozičný zákonodarca Janis Adamsons

Poslanec Adamson pôsobil v 90. rokoch ako minister vnútra. V roku 1996 na seba upozornil, keď počas zasadnutia parlamentu nechal pod kopou papiera nabitú ručnú strelnú zbraň. Incident viedol k prijatiu trvalého zákazu zbraní v parlamentnej budove. Poslanec akékoľvek obvinenia odmieta. Janis Adamsons je členom najväčšej lotyšskej strany Harmónia, ktorá sa tradične snaží osloviť veľkú ruskú menšinu.

 

Hlasovanie o zbavení imunity označil za cirkus. Tvrdí, že vôbec netuší, z čoho je obvinený. Z dostupných informácii vyplýva, že Adamson sa príliš prikláňa k Rusku. Niektorí zákonodarcovia uviedli, že by Adamsons mohol byť spájaný so špionážou. Dôkazy sú údajne také presvedčivé, že voči zbaveniu imunity v parlamente neboli pripomienky.

 

Formálne obvinenia zatiaľ na verejnosti nezazneli

Lotyšská spravodajská služba uviedla, že vyšetruje prípad špionáže súvisiaci s Adamsonsom. Poslanec pôsobil v parlamentom výbore pre obranu, vnútorné záležitosti a prevenciu korupcie. Nemal bezpečnostnú previerku potrebnú pre prístup k utajovaným skutočnostiam.
 

Prečítajte si: Cestovné odporúčanie pre všetky krajiny sveta



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies