Tak voňavý a tak chutný

NETKY.SK • 21 Apríl 2019, 12:21 • 2 min
Tak voňavý a tak chutný

BRATISLAVA - Poznáte tú vôňu čerstvo upečeného chleba? Veľa ľudí si myslí, že upiecť chleba je zdĺhavý a náročný proces. To však nie je pravda. Existuje množstvo receptov, stačí si len vybrať ten správny. Vyskúšate niektorí z našich receptov?

slovakia

left justify in out

Chlieb patrí k základným potravinám, ktoré sa pripravujú pečením, parením alebo vyprážaním cesta pozostávajúceho minimálne z múky a vody.

 

Celozrnný chlieb

 

Potrebné suroviny: 2 šálky hladkej celozrnnej múky, štipka soli, 3 ČL ľanových semienok, 3 PL olivového oleja,1 ČL sódy bikarbóny, 1 šálka vlažnej vody
 

Príprava receptu: Všetky ingrediencie zmiešame, vypracujeme cesto, ktoré vložíme do misy z janského skla, ktorá je vystlaná papierom na pečenie. Vlžíme do rúry na 200 stupňov, najprv na 20 minút, potom stiahneme na 170 a dopekáme ďalších 25 minút (čas pečenia záleží od rúry). Chlebík sledujeme špajdľou, hlavne zvnútra, aby bol riadne upečený , pretože špaldové chlebíky sú oveľa hutnejšie ako z obyčajnej bielej.

 

obrazok

 

Zemiakový chlieb

 

Potrebné suroviny: 1kg hladkej múky, 1 ČL rasce, 1 kocka kvasníc, 4 uvarené postrúhané zemiaky strednej veľkosti, 2 ČL soli, 6 dcl vlažnej vody, 2 PL octu

 

Príprava receptu: Hladkú múku zmiešame s rascou, soľou a 4 uvarenými nastrúhanými zemiakmi. Pridáme vodu s octom a kvasnice.

Cesto dobre zamiesime, vyvaľkáme a necháme 10 minút odstáť. Po 10 minutách cesto opäť poriadne zamiesime a necháme 30 minút odstáť. Po 30 minútach poriadne cesto zamiesime a vytvarujeme. Zabalíme ho do utierky a necháme ešte 20 minút odstáť.

Vytvarovaný bochník chleba položíme na plech, na ktorý sme pred tým položili papier na pečenie. Chlebík pečieme pri teplote 200 stupňov približne 30 minút. Potom ho pretrieme na povrchu vodou a znížime teplotu rúry na 180 stupňov a necháme piecť približne 2 minúty. Je vhodné chlebík po vybratí z rúry pretrieť jemnučko vodou.

 

obrazok

 

Chlieb je v našej strave veľmi dôležitá a tradičná potravina a spolu s ostatnými obilninami tvorí podstatnú súčasť našej výživy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona