REPORTÁŽ: Vláda schválila predĺženie projektu na pomoc podnikateľom

NETKY.SK • 23 September 2020, 17:49 • 2 min
REPORTÁŽ: Vláda schválila predĺženie projektu na pomoc podnikateľom

BRATISLAVA - Tzv. prvá pomoc štátu na udržanie pracovných miest by mala pokračovať po celý budúci rok. Uviedol to na brífingu po rokovaní vlády minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Na dnešnom rokovaní vláda schválila predĺženie prvej pomoci do konca tohto roku. Od roku 2022 by už podľa neho mal platiť tzv. trvalý kurzarbeit.

slovakia

left justify in out

 

"Počítame s pokračovaním tejto pomoci po celý budúci rok a od 1. januára 2022 počítame s tým, že by mohla platiť schéma tzv. trvalého fondu udržania zamestnanosti, teda kurzarbeitu," spresnil Krajniak.

 

Pre poznačených koronavírusom 

Projekt Prvá pomoc sa má realizovať do konca tohto roka. Zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) tak majú naďalej dostávať od štátu finančnú kompenzáciu, ak ich podnikanie zasiahla pandémia nového koronavírusu. Návrh na predĺženie obdobia tohto projektu v stredu schválila vláda.

 

img

 

Dopad COVID-19

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predĺženie podporného obdobia zdôvodňuje tým, že na Slovensku pretrváva negatívny vývoj epidemiologickej situácie, čo má následne negatívny vplyv aj na trh práce, zamestnanosť a existenciu pracovných miest.

 

Koľko pôjde kam?

Predpokladané celkové výdavky na podporu udržania zamestnanosti v projekte Prvá pomoc v prípade predĺženia jeho realizácie do konca roka 2020 predstavujú sumu takmer 198 miliónov eur, pričom takmer 160 miliónov eur sú výdavky na opatrenia určené na podporu pracovných miest a zvyšných 38 miliónov eur sú výdavky na opatrenia určené na podporu SZČO. "Tieto výdavky sú v rámci schváleného finančného limitu 1,38 miliardy eur," vyčíslil rezort práce.

 

img

 

MPSVR SR zároveň prostredníctvom Ministerstva financií SR požiadalo o finančné prostriedky v rámci nástroja SURE, prostredníctvom ktorého bude možné financovať vnútroštátny režim skráteného pracovného času a sprievodné opatrenia v objeme 630,8 milióna eur. Príjem prvých finančných prostriedkov z úveru možno očakávať počas októbra tohto roka.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona