UNESCO rozhoduje o doplnení Zoznamu nehmotného svetového dedičstva ľudstva

NETKY.SK • 29 November 2022, 08:29 • 2 min
UNESCO rozhoduje o doplnení Zoznamu nehmotného svetového dedičstva ľudstva

RABAT - Francúzska bageta, alžírsky hudobný žáner rai či tuniské korenie harisa sú medzi tohtoročnými kandidátmi na zaradenie na Zoznam nehmotného svetového dedičstva ľudstva. Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) začala v pondelok v Maroku s posudzovaním návrhov, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

UNESCO skúma 56 návrhov na zaradenie na Zoznam nehmotného svetového dedičstva ľudstva vrátane štyroch, ktoré si naliehavo vyžadujú zachovanie - napríklad keramika čamskej komunity zo strednej časti Vietnamu. Tohtoročná schôdzka v Maroku, ktoré tejto organizácii v súčasnosti predsedá, je prvá po pandémii koronavírusu. UNESCO začne svoje rozhodnutia zverejňovať na sociálnej sieti Twitter od utorkového popoludnia. Pôjde napríklad o tradičnú čínsku techniku spracovania čaju, stredoázijský strunový hudobný nástroj rubab, kubánsky svetlý rum či tradičný srbský ovocný destilát "šljivovica". Zoznam ctí tradície, praktiky a znalosti a všetky formy kultúry, ktoré sú nedotknuteľnými "ľudskými pokladmi", cituje AFP. Napríklad hudobný žáner rai sa neposudzuje iba ako forma hudby, ale ako celostná kultúrna tradícia. "Nehmotné kultúrne dedičstvo, prenášané z generácie na generáciu, je neustále obnovované komunitami a skupinami v reakcii na ich prostredie, ich interakciu s prírodou a ich históriou a poskytuje im pocit identity a kontinuity, čím podporuje rešpekt ku kultúrnej rozmanitosti i ľudskú kreativitu," uvádza UNESCO. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies