Lipšic: Politici musia zverejňovať stretnutia s lobistami

NETKY.SK • 5 August 2014, 12:25 • 2 min
Lipšic: Politici musia zverejňovať stretnutia s lobistami

BRATISLAVA - Občania majú právo vedieť, s kým sa verejní funkcionári stretávajú, preto musia byť ich kontakty s lobistami povinne verejné. Tvrdí to líder hnutia NOVA a poslanec NR SR Daniel Lipšic, ktorý na septembrovú schôdzu NR SR predkladá návrh zákona o lobingu.

slovakia

left justify in out

Lipšic priznáva, že predlohou pre tento návrh zákona je ešte verzia z roku 2005, keď však nebola politická vôľa ho presadiť. "Zákon o lobingu nie je všeliek. Cieľom ale je, aby kontakty s lobistickými skupinami boli povinne zverejňované. Lobing sa musí týkať len všeobecne právnych predpisov, návrh zákona zakazuje lobing v prípade tendrov. To totiž nie je lobing, to je korupcia," upozornil.

 

Podľa Lipšicových slov sa musí vytvoriť zoznam lobistov, ktorý bude viesť NR SR, zoznam na území krajov majú viesť samosprávne kraje. Lobisti by tak boli oficiálne registrovaní a svoje kontakty by zverejňovali každý štvrťrok.

 

Verejní funkcionári zároveň musia mať povinnosť zverejňovať týždeň dozadu svoj pracovný program, aby ľudia vedeli, s akými lobistami sa stretli. Podľa návrhu zákona tiež lobista nesmie sľúbiť dar a lobovaný ho nesmie prijať. Zákon počíta aj so sankciou až do 50.000 eur. "Ak funkcionár obíde zákon, neuvedie kontakt s lobistom, bude to možné považovať za osobitný trestný čin," povedal Lipšic s tým, že všetko nad rámec legálneho lobingu sa musí riešiť trestnoprávne.

 

"Pokiaľ by český lobista nevypovedal na súde, nevedeli by sme o stretnutiach Roberta Fica, Mirka Topolánka, zbrojárskeho magnáta a lobistu. Ak by niekto nezverejnil Gorilu, nevedeli by sme o kontaktoch Roberta Fica s Pentou," argumentoval.

 

Podpredsedníčka NOVA a europoslankyňa Jana Žitňanská uviedla, že táto problematika je na úrovni EÚ transparentne upravená. "Lobisti, ktorí sa pohybujú v europarlamente, sú riadne označení. Vyzývam poslancov NR SR, aby to podporili," odkázala. Podpredseda hnutia Gábor Grendel zase sľúbil, že aj keď zákon v parlamente neprejde, členova NOVA sa ho budú držať a správať sa podľa týchto pravidiel.

 

Zákon o lobingu sa naposledy v NR SR snažilo presadiť KDH. V septembri 2013 ale ich návrh neprešiel. Zákon mal zadefinovať pojem lobing, stanoviť podmienky, za akých sa môže uskutočniť a zároveň určiť práva a povinnosti lobistov a verejných funkcionárov. Zaviesť mal tiež sankcie za porušenie pravidiel, tak finančné, ako aj zákaz činnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies