Legendárny televízny moderátor Jerry Springer zomrel vo veku 79 rokov

NETKY.SK • 28 Apríl 2023, 12:15 • 2 min
Legendárny televízny moderátor Jerry Springer zomrel vo veku 79 rokov

CHICAGO - Známy americký moderátor a žurnalista Jerry Springer včera zomrel vo veku 79 rokov. Podľa portálu Insider zomrel moderátor známej rovnomennej talk show pokojne vo svojom dome na predmestí Chicaga.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok zomrel moderátor a žurnalista Jerry Springer, ktorý bol známy aj vďaka tomu, že v rokoch 1991 2018 hostil niekedy kontroverznú bulvárnu Talk Show Jerryho Springera. Tej sa odvysielalo až neuveriteľných 5000 epizód, pokým nebola zrušená.

 

"Jerryho schopnosť spojiť sa s ľuďmi bola jadrom jeho úspechu vo všetkom, čo skúšal, či už to bola politika, vysielanie alebo len žarty s ľuďmi na ulici, ktorí chceli fotku alebo kus reči," povedala Jene Galvin, hovorkyňa Springerovej rodiny. "Je nenahraditeľný a jeho strata strašne bolí, ale spomienky na jeho intelekt, srdce a humor budú žiť aj ďalej," dodala Galvinová.

 

img

Jerry Springer vo svojej TV show

 

Springer – rodným menom Gerald Norman Springer – sa narodil 13. februára 1944 na stanici londýnskeho metra. Jeho matka sa tam vtedy ukrývala počas nemeckého náletu. Jeho rodičia, ktorí mali židovský pôvod, utiekli z nacistického Nemecka len tri dni pred vypuknutím druhej svetovej vojny. Po prvých štyroch rokoch strávených v Anglicku rodina emigrovala do New Yorku.

 

V roku 1965 získal titul z politických vied na Tulane University a o tri roky neskôr absolvoval Northwestern University School of Law.

 

Vo veku 26 rokov už pracoval na prezidentskej kampani Roberta F. Kennedyho. Vtedy sa usadil v meste Cincinnati v štáte Ohio a predložil svoju vlastnú ponuku do Kongresu. Síce mu najskôr nepodarilo zosadiť úradujúceho republikánskeho kandidáta, no o rok neskôr ho zvolili do mestského zastupiteľstva. Starostom Cincinnati bol v rokoch 1977 1978 a medzi obyvateľmi bol celkom populárny.  Bolo to aj vďaka tomu, že presadil návrh na zákaz povolávania obyvateľov Cincinnati do vojny vo Vietname – sám Springer bol povolaný do aktívnej služby v roku 1970.

 

Springer sa potom zameral na kandidatúru na guvernéra Ohia a svojimi televíznymi spotmi dokázal, že sa nebojí použiť senzáciechtivé taktiky, aby mu publikum venovalo pozornosť. Napríklad v jednom známom spote sa opieral o to, že ho vyhodili z mestskej rady Cincinnati, kvôli tomu, že si údajne vyžiadal prostitútku. Vtedy voličom povedal: ''Táto reklama by mala byť dôkazom. Nebojím sa pravdy, dokonca aj keď to bolí.''

 

Po jeho neúspešnej kampani sa Springer napokon dostal do televízie. Bol najatý ako politický komentátor do pridruženia televízii NBC, WLWT, ktorý bol v tom čase najnižším hodnoteným spravodajským programom v celom Cincinnati. Za dva roky sa vypracoval na jedného z najobľúbenejších moderátorov v celom Cincinnati.

 

img

Jerry Springer debatujúci so svojím poradcom Jimom Watkinsom a technikom pred spravodajským vysielaním na WLWT-TV

 

Neskôr začal s vlastnou talk show, ktorá bola pôvodne politicky orientovaná a napodobňovala formát The Phil Donahue Show. Slabé hodnotenia však presvedčili jeho tím, aby zmenil smerovanie tejto show a rozhodli sa ísť do bulváru.

 

Niektoré z najpamätnejších a najkontroverznejších epizód zahŕňajú muža, ktorý žil v manželskej blaženosti so svojím koňom či ženu, ktorá mala sex s 251 mužmi za 10 hodín, čím prekonala svetový rekord v sexe. V priebehu rokov došlo v show k mnohým testom otcovstva, obvineniam z cudzoložstva a hádkam medzi hosťami, ktorí boli viac než radi, že v mene zábavy lietali stoličky.

 

Show bežala tri desaťročia a mala 27 sérií, až pokým bola stiahnutá z vysielania v roku 2018. O rok neskôr bol tvárou krátkotrvajúcej show v súdnej sieni s názvom Judge Jerry. V októbri 2022 absolvoval Springer jedno zo svojich posledných televíznych vystúpení v ôsmej sérii show The Masked Singer, v ktorej bol zamaskovaný ako chrobák.

 

img

jedno z posledných TV vystúpení Springera len 6 mesiacov pred jeho smrťou

 

V novembrovom pocaste Davida Yontefa Behind the Velvet Rope sa Springer zamyslel nad spôsobom, akým nezvratne zmenil tvár reality TV. Yontef sa ho spýtal, či sa považuje za dedka reality TV. Springer odpovedal: "Nie, len sa ospravedlňujem. Je mi to tak ľúto. Čo som to urobil? Zničil som kultúru."

 

Porzite si najpamätnejšie momenty z talk show Jerryho Springera.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies