Ako zostať pokojný pod tlakom: Prinášame techniky, ktoré vám pomôžu zostať nad vecou v každej situácii

NETKY.SK • 26 December 2023, 14:00 • 2 min
Ako zostať pokojný pod tlakom: Prinášame techniky, ktoré vám pomôžu zostať nad vecou v každej situácii

Či už riešite osobné problémy, žonglujete s termínmi v práci, alebo sa len snažíte prejsť touto divokou jazdou, ktorú nazývame život, dôležité je naučiť sa nástroje, ktoré vám pomôžu zostať pri zemi, keď sa situácia stane napätou. Pokojná myseľ vám pomáha jasnejšie myslieť, presnejšie analyzovať situácie a robiť lepšie rozhodnutia. Tu sú moje najlepšie tipy, ktoré vám pomôžu zostať v pokoji v každej situácii:

slovakia

left justify in out

Očakávajte to najlepšie, nie to najhoršie 

Nie je dôvod očakávať to najhoršie, keď ste v strese. Namiesto toho si predstavte, že sa scenár odohráva pozitívne. Predstavte si, že to zvládate hladko a sebavedomo. Vizualizácia je výkonná technika, ktorá zvyšuje vašu sebadôveru a pripravuje vašu myseľ na úspech.

Keď sa niekto správa iracionálne, nepripájajte sa k nemu tým, že sa budete ponáhľať s negatívnym úsudkom. Namiesto toho sa zastavte a zhlboka sa nadýchnite.

 

Zamerajte sa na pozitíva

Vždy si predstavovať najhorší prípad v každom scenári je klinicky známe ako katastrofické myslenie a môže zvýšiť úzkosť a pocity paniky.
Namiesto toho, aby ste sa zaoberali negatívnymi aspektmi alebo výsledkami, skúste stráviť pár chvíľ pozitívnym myslením. Ak vám zaplavila kúpeľňa a musíte napríklad vymeniť celú podlahu, môže to byť veľmi stresujúca situácia. 

Pokúste sa však zamerať na skutočnosť, že vám dáva možnosť aktualizovať a renovovať a opravy by mali byť kryté vaším poistením.
Zostať pozitívny umožňuje vášmu mozgu vyhnúť sa stresu a zostať pokojný.

Neberte si správanie ľudí osobne

Ak si všetko beriete osobne, budete sa urážať do konca života. A nie je na to dôvod. Možno nebudete schopní kontrolovať všetky veci, ktoré vám ľudia hovoria a robia, ale môžete sa rozhodnúť, že sa nimi nebudete znižovať. 

Existuje obrovské množstvo slobody, ktorá prichádza, keď sa odpútate od presvedčenia a správania iných ľudí. Spôsob, akým sa k vám ľudia správajú, je ich problém, no to ako zareagujete je ten váš. Keď sa niekto správa protivne, je dôležité, aby ste zostali pokojní, nech sa deje čokoľvek. Nedovoľte iným ľuďom, aby vás vyviedli zo svojho pokojného stavu.

Urobte, čo je potrebné, aby ste zostali pokojní a riešili situáciu zvnútra. V tom spočíva vaša najväčšia sila.

Praktizujte starostlivosť o seba

Starajte sa o seba tým, že budete dobre jesť, pravidelne cvičiť, mať dostatok spánku a užívať si pozitívne aktivity. Môže to znieť trochu nevýrazne, ale to, čo v skutočnosti robíte, je, že svojmu mozgu dávate veľa signálov, že ste v bezpečí a máte všetko pod kontrolou. Pomáha vám cítiť sa vyrovnanejšie, a teda oveľa schopnejšie zvládať stres.

Snažte sa konať

Pozrite sa na malé kroky, ktoré môžete urobiť, aby ste prevzali kontrolu nad situáciou. Na prvý pohľad sa to môže zdať ohromujúce, ale rozdelením na malé kroky s tým niečo robíte, budete sa cítiť pod kontrolou a budete sa uberať pozitívnym smerom – toto je skutočne zamerané na riešenie!

Meditácia - klišé, ktoré pomáha

Ukázalo sa, že meditácia znižuje stres a v priebehu času skutočne mení mozog, takže môžete lepšie zvládať svoje emócie a zostať pokojní, keď to najviac potrebujete.

Ak si myslíte, že meditácia je o sedení so skríženými nohami celé hodiny a skandovaní „om“, nemôžete byť ďalej od pravdy – aj niekoľko minút pokojného sedenia a sústredenia sa na dýchanie je prospešnou formou meditácie. Môžete tiež vyskúšať aplikácie ako Headspace a Calm.

Obklopujte sa pozitívnymi ľuďmi

Pravdepodobne máte vo svojom živote niekoľko ľudí, ktorí vás môžu stresovať len tým, že ste v ich blízkosti. Aj keď nie je vždy možné týchto ľudí úplne vyškrtnúť z vášho života, keď ste pod tlakom, snažte sa tráviť viac času s priateľmi a rodinou, ktorí sú nápomocní, pozitívni a skôr vás pozdvihnú, než stiahnu dole.

Precvičte svoj mozog na pokojnejší život

Nemôžete kontrolovať, čo vám život prinesie ďalej, ale môžete sa naučiť zvládať nátlakové situácie a zvládať stres zdravým spôsobom. Keď sa budete snažiť precvičiť niektoré z týchto stratégií nabudúce, keď sa budete cítiť pod tlakom, vám to môže pomôcť cítiť sa pokojne a vedieť si poradiť s akoukoľvek situáciou.

Potrebujete pomoc pri zvládaní stresu alebo záchvatov paniky - terapeutická pomoc nie je hanbou.

Zdroje:

https://www.calm.com/blog/how-to-stay-calm-under-pressure

https://www.becomingminimalist.com/remain-calm/

https://ginlalli.com/10-ways-to-stay-calm-in-every-situation/

https://www.psychologicalhealthcare.com.au/blog/keep-calm-pressure/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: psychologytoday.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies