Legenda F1 sa dnes dožíva 50 rokov

NETKY.SK • 3 Január 2019, 16:31 • 2 min
Legenda F1 sa dnes dožíva 50 rokov

BRATISLAVA - Snáď každý fanúšik motoristického športu musí poznať meno Michael Schumacher. Táto žijúca legenda sa dnes dožíva 5O rokov. pri tejto príležitosti si skúsme teda zaspomínať na bohatú kariéru tohto nemeckého pilota v F1, ktorý sa zviditeľnil najmä vo farbách stajne Ferrari.

slovakia

left justify in out

Pri vstupe do F1 to nemal vôbec ľahké. Ako každý mladý pretekár sa aj on dostal najprv do slabšieho týmu a nemohol teda predviezť naplno svoj potenciál.Potreboval silnejšie auto akým bol vtedy Jordan. Tým Benetton sa mu javil ako dobrá voľba. Sám majiteľ ho angažoval a Schumacher sa mu za to odvďačil dvomi titulmi majstra sveta. Niekto by si povedal, že 2 majstrovské tituly sú už sami o sebe obrovským úspechom, no Michaelova úspešná cesta bola ešte len v začiatkoch

 

 

Následne prestúpil do Ferrari. V prvej sezóne bol za kontakt s Jacquesom Villeneuvom vyškrtnutý z celkového bodovania. Akoby to nestačilo, tak nasledujúce sezóny ho smola sprevádzala presne tam, kde sa už v boji o titul lámal chleba. No od roku 2000 prišlo 5 po sebe idúcich sezón, kedy sa zakaždým tešil z majstrovského titulu. Jeho Ferrari bolo v tomto období takmer nezastaviteľné.

 

Kolízia Schumachera s Villeneuvom v roku 1997 

Zdroj: Youtube

 

Nič však netrvá večne a Michaelovou stopkou za ôsmim titulom sa stal Španiel Fernando Alonso. V rokoch 2005 a 2006 vyhral 2 tituly a už sa začalo hovoriť pomaly o tom, či by Michael nemal skončiť a prenechať miesto v stajni niekomu inému. Motoristický svet teda opustil po sezóne 2006. Po čase však cítil, že sa ešte potrebuje vrátiť a v rokoch 2010 až 2012 pôsobil vo farbách Mercedesu. Po ukončení kariéry sa podieľal ešte na konštrukcii nového monopostu. Teda aj vďaka nemu od roku 2014 Mercedes kraľuje F1.

 

 

Bilancia Michaela Schumachera ako najúspešnejšieho ilota kráľovnej motorľportu hovorí sama za seba. Vybojoval 91 víťazstiev, 68-krát do pretekov vstupoval z pole position, pri jeho mene svieti 77 najrýchlejších kôl a neskutočný počet 155 pódií. Prelomil množstvo rôznych rekordov, v rokoch 1992 až 2006 neprestajne vybojoval aspoň jedno víťazstvo, VC Francúzska vyhral osemkrát (raz dokonca so štyrmi zastávkami v boxoch), v roku 2002 sa dostal na pódium vo všetkých sedemnástich prípadoch. 

So svojimi 7 titulmi je ešte stále najúspešnejšm pilotom v F1.

 

Michael získal vo farbách stajne Ferrari 5 majstrovských titulov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies