Miera nezamestnanosti má podľa premiéra rekordné hodnoty

NETKY.SK • 21 Január 2020, 11:16 • 2 min
Miera nezamestnanosti má podľa premiéra rekordné hodnoty

Nezamestnanosť prestala byť na Slovensku problémom. Podľa Petra Pellegriniho to dokazujú čísla o miere nezamestnanosti na Slovensku za minulý rok, ktorá dosiahla 5 %. Údaje o miere nezamestnanosti sú podľa predsedu vlády rekordne nízke.

slovakia

left justify in out

Z úradov práce ubudlo 100-tisíc ľudí

"Nezamestnanosť nie je ústrednou témou spoločenskej diskusie," povedal. Upozornil na to, že pred 19 rokmi, teda v januári 2001, bola nezamestnanosť na Slovensku 19,79 %. Vlani podľa premiéra ubudlo z úradov práce 110-tisíc nezamestnaných, z ktorých 80-tisíc nemalo prácu viac ako rok. "Všetky opatrenia sa prijímali k tomu, aby dlhodobá nezamestnanosť klesala," tvrdí Pellegrini.

 

Zvyšovanie minimálnej mzdy
Predseda vlády ocenil aj zamestnávanie mladých ľudí do 29 rokov. V tejto oblasti je na tom Slovensko podľa neho lepšie ako napríklad Fínsko, Francúzsko, Švédsko, či Portugalsko a Taliansko. "V oblasti zamestnávania musíme pokračovať ďalej," povedal. Vyzdvihol zvyšovanie minimálnej mzdy, čo podľa neho postupne vytláča ľudí zo šedej ekonomiky, keďže niektorí zamestnanci dostávajú od zamestnávateľa len minimálnu mzdu a zvyšok v hotovosti. "Má to vplyv na to, aby sa čoraz väčší objem miezd vyplácal legálne," povedal. Poukázal aj na pozitívne výsledky akčných plánov, ktoré vláda prijímala v najmenej rozvinutých okresoch.

 

img

Zamestnávanie mladých je na Slovensku veľmi úspešné

 

Zamestnancov treba pripraviť na zmeny 
Na Slovensku je podľa premiéra stále voľných takmer 100-tisíc pracovných miest. Pred Slovenskom však podľa premiéra stojí úloha, ako sa vysporiadať s očakávanými zásadnými zmenami na trhu práce. Tie podľa neho vyvolá zavádzanie moderných technológií, automatizácia, či robotizácia. "Treba výraznejšie investovať do pracovného trhu a podmienok na ňom," povedal Pellegrini. Podľa neho treba vypracovať stratégiu, ako sa pripraviť na tieto nové výzvy a ako pomôcť zamestnancom prispôsobiť sa novým trendom. Za dôležité tiež premiér považuje skĺbenie vzdelávacieho systému s praxou.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Pellegrini (@peter_pellegrini),

 

Podľa Richtera je dôležité udržať súčasný stav
Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter tvrdí, že za nízkou mierou nezamestnanosti stojí aj to, že úrady práce a sociálnych vecí ponechali individuálny prístup k nezamestnaným. Takisto sa úrady práce podľa neho osobitne venovali znevýhodneným nezamestnaným, ako sú mladí ľudia do 29 rokov, dlhodobo nezamestnaní či nezamestnaní vo veku nad 50 rokov. Vyzdvihol efektívnosť aktívnych opatrení na trhu práce, ako rekvalifikácie, príspevky na podporu mobility, či podporu pracovných miest u zamestnávateľov. Od roku 2015 podľa ministra vyše 51-tisíc dlhodobo nezamestnaných malo príjem z práce a súčasne dostávali dávku v hmotnej núdzi. Ocenil tiež rozhodnutie vlády pomáhať menej rozvinutým okresom. "V ďalšom období bude dôležité udržať nezamestnanosť pod 5 percentami," dodal minister.

 

Evidovaná nezamestnanosť v decembri 2019
Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v decembri minulého roka stagnovala na úrovni 4,92 %. Zostala tak v rovnakej výške ako v novembri vlaňajška. Medziročne bola miera nezamestnanosti v minulom mesiaci nižšia o 0,12 percentuálneho bodu. Úrady práce evidovali na konci decembra minulého roka 135 517 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s novembrom ide o nárast o 10 ľudí. Počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, v poslednom mesiaci minulého roka klesol medziročne o 2 681 osôb.

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies