Hrdosť je najväčšia zlodejka šťastia

NETKY.SK • 5 August 2021, 17:00 • 2 min
Hrdosť je najväčšia zlodejka šťastia

Všetko má moc škodiť. Nič, dokonca ani to, čo by sa zdalo ako celkom neškodné, nemôže byť do ľudského života primiešavané v nadpriemernom množstve.

slovakia

left justify in out

Priveľa lásky privodí chorobnosť, vďaka ktorej sa vzťah akéhokoľvek druhu premení z raja na peklo. Priveľa voľného času vedie k lenivosti a v konečnom dôsledku vytvorí prázdnotu veľkú ako svet. Priveľa informácií má silu spôsobiť úzkosť a neschopnosť sústrediť sa na prítomnosť.
Priveľa sĺz spôsobuje otupenosť a pohľad je natoľko zakalený, že nevidí nič dobré.

 

A hrdosť? Och, tá narobí veľa zlého. Stačí, ak sa ňou často riadi a o slovo sa prihlási aj pýcha a sebectvo. Netreba ani vravieť, že šťastný koniec si s ňou nezvykne potykať.

 

Priateľstvo
Veronika spoznala Evu a bez toho, aby mali potrebu vyjadriť to slovne, uzatvorili pevné priateľstvo.
Veronika sa zdôverovala a Eva ju neodsudzovala. Eva zažívala problém a mohla sa spoľahnúť, že v priateľke bude mať počúvajúce ucho. Obe sa rady smiali a obzvlášť Eva vynikala v zmysle pre humor. V jej spoločnosti sa nedalo ostávať dlho v ponurej nálade a spoločne si vytvorili i vlastné slovné spojenia, ktorým nik cudzí nemohol rozumieť. Koniec-koncov priateľstvo je už raz také.

 

img

 

Odmlka
Ich komunikácia prebiehala najmä prostredníctvom sociálnej siete. V uponáhľanom období bolo ťažšie dohodnúť osobné stretnutie, avšak čo vzala fyzická vzdialenosť, stonásobne vynahradila čistá úprimnosť. Vďaka textovým a hlasovým správam mala jedna o druhej prehľad a rozprávali sa o záležitostiach všedných, ale aj o hlbších, súvisiacich s vierou v Boha. Bolo to obohacujúce. Z ničoho nič ale nastala odmlka. Telefón nezvonil, nová správa v spoločnom chate nepribúdala.

 

Prečítajte si: Takéto úžasné prekvapenie si pre rodičov pripravila trojročná Adelka!

 

Hrdosť
Veronika sa najskôr presviedčala, že priateľka má o niečo viac práce a len čo sa povinností zbaví, určite sa znovu ozve. Uplynul mesiac, potom druhý a nijaká zmena sa nedostavila. Iba čo sa vo Veronike zdvíhali pochybnosti. Dotieravé myšlienky ju opakovane vyzývali, aby vzala mobil do ruky a prelomila mlčanie, ale ona radšej poslúchla hrdosť. Tá neviditeľná potvora jej šepkala klamstvá. Vraj by nemala vyrušovať, pretože ak by Eva chcela, dávno by o sebe dala aspoň málo vedieť. Veronika sa zaťala a tvrdohlavosť ju celkom ovládla.

 

Správa
Napokon sa Eva odhodlala a ukončila dlhotrvajúce ticho. Najskôr rozhovor prebiehal pomalšie, s dávkou opatrnosti, ale neskôr sa trhlina objasnila. „Prosím, modli sa za mňa," poprosila Eva. Veronika sa nadýchla a odpovedala: „Iste, budem. A čo sa stalo?" „Vieš, čakajú ma chemoterapie."

 

img

 

A Veronike poklesla sánka. Pochopila, že hrdosť je zlodejka, ktorá kradne budúcnosť. Oberá o radosť a ničí všetko, čo sa k nej priblíži. Hrdosť zapríčiňuje, že z priateľov sú odrazu známi a z lásky ľahostajnosť. Pri spätnom obzretí sa človek pociťuje ľútosť a želá si, aby sa zachoval inak. Aby prekonal pýchu. Aby povedal viac. Aby sa nebál. Boh nechce, aby niekto musel zomierať s ľútosťou a ponúka lekciu lásky. Jeho ľúbenie je dokonalé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies