Lajčák v Izraeli: Je potrebné budovať atmosféru vzájomnej dôvery

NETKY.SK • 11 November 2014, 09:31 • 2 min
Lajčák v Izraeli: Je potrebné budovať atmosféru vzájomnej dôvery

JERUZALEM - Podpredseda slovenskej vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák je od pondelka na návšteve Izraela a palestínskych samosprávnych území a dnes otvorí v Ramalláhu na Západnom brehu Styčný úrad SR.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Šéf slovenskej diplomacie rokoval po príchode do Izraela s izraelským ministrom zahraničných vecí Avigdorom Liebermanom a s jeho palestínskym kolegom Rijádom al-Malkím.

 

S izraelským ministrom sa zhodli, že úroveň bilaterálnych vzťahov je výborná a nevychádza  len z pravidelných politických kontaktov. Slovensko a Izrael majú záujem o praktickú spoluprácu podnikateľov a inštitúcií, najmä v oblasti vedy, výskumu, vývoja a inovácií. M.Lajčák pripomenul, že v ostatných troch rokoch navštívili Izrael tri veľké obchodné delegácie zo Slovenska, ktoré by uvítalo   recipročné aktivity najmä v oblasti start-upov, inovácií a internetových technológií, kde má Izrael celosvetovo uznávané skúsenosti.

 

V súvislosti so súčasným dianím M. Lajčák uviedol, že "Slovensko vníma zložitú situáciu Izraela v čoraz menej stabilnom regióne, kde izraelsko-palestínska otázka je jeho integrálnou súčasťou." Upozornil, že "mierový proces si vyžaduje nové kroky, nakoľko pokračujúca stagnácia spôsobuje radikalizáciu na oboch stranách... Je potrebné budovať atmosféru dôvery a vyhnúť sa akýmkoľvek jednostranným krokom, ktoré by mohli do vzájomných vzťahov vnášať ďalšie napätie," uviedol. 

 

S A. Liebermanom hovoril šéf slovenskej diplomacie aj o aktuálnom dianí na Západnom Balkáne, Ukrajine, v Sýrii, Egypte a Iraku.

 

Ústrednými témami jeho rozhovoru s palestínskym ministrom zahraničných vecí Rijádom al-Malkím boli izraelsko-palestínske vzťahy a perspektívy mierového procesu aj v kontexte nadchádzajúceho rokovania Rady EÚ pre zahraničné záležitosti. M. Lajčák ministra informoval o záujme Slovenska zúčastniť sa na rekonštrukcii pásma Gazy i na pomoci pri formovaní palestínskej administratívy. 

 

Minister tiež avizoval, že v stredu v jordánskom Ammáne odovzdá generálnemu riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) symbolický šek s finančným príspevkom na humanitárnu situáciu v Gaze, ktorý Slovensko prisľúbilo v októbri na donorskej konferencii v Káhire. 

 

Súčasne ponúkol al-Malkímu možnosť stáže pre palestínskych diplomatov na slovenskom ministerstve zahraničných vecí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies