Akoby vyzeral svet, keby došlo k použitiu jadrových zbraní medzi USA a Ruskom?

NETKY.SK • 16 August 2022, 07:45 • 2 min
Akoby vyzeral svet, keby došlo k použitiu jadrových zbraní medzi USA a Ruskom?

NEW JERSEY - Tím profesorov z Rutgers University v New Jersey zverejnil štúdiu o tom, akoby svet vyzeral v prípade, že by sa niektorá zo svetových mocností uchýlila k použitiu jadrových zbraní.

slovakia

left justify in out

Nová štúdia naznačuje, že jadrová vojna medzi Ruskom a USA by vyvolala globálny hladomor, ktorý by vyhladil takmer dve tretiny svetovej populácie. Viac ako päť miliárd ľudí by zomrelo od hladu počas dôsledkov rozsiahlych konfliktov, tvrdia vedci, pričom počítačové simulácie ukazujú, že výbuchy spojené s použitím jadrových zbraní by uvoľnili sadze do hornej atmosféry a zablokovali slnko. To by následne vyvolalo neúrodu na celom svete.

 

Z domova: Kremský: Občania nám ďakujú za pomoc
 

img

 

Vedúca tímu profesorka Lili Xia z Rutgers University v New Jersey povedala: „Údaje nám hovoria jednu vec. Musíme zabrániť tomu, aby k jadrovej vojne vôbec došlo.“ V štúdii modelovali nielen konflikt medzi USA a Ruskom, ale dokopy šesť možných vpojnových scenárov. 

 

Pričom výskumníci pri svojich výpočtoch vychádzali z veľkosti jadrového arzenálu každej krajiny. Deväť krajín, vrátane Spojeného kráľovstva, v súčasnosti vlastní viac ako 13 000 jadrových zbraní.

 

img

 

Nástroj na predpovedanie klímy s názvom Model komunitného systému Zeme umožnil odhadnúť účinky vojenských konfliktov na pestovanie kukurice, ryže, jarnej pšenice a sóje v jednotlivých krajínách. Vedci tiež skúmali plánované zmeny na pastvinách hospodárskych zvierat a morskom rybolove. V prípade lokálnej vojny medzi Indiou a Pakistanom by celosvetová priemerná produkcia klesla v priebehu piatich rokov podľa tohto modelu o sedem percent.

 

V najhoršom prípade, teda ak by došlo k jadrovej vojne medzi Ruskom a Amerikou, by počas nasledujúcich štyroch rokov produkcia klesla o 90 %! Experti tiež uviedli, že pokles úrody by bol najvážnejší v krajinách strednej zemepisnej šírky vrátane veľkých exportérov ako Rusko a USA. Mohlo by to tiež spôsobiť vážne problémy v krajinách Afriky a Blízkeho východu , ktoré sú závislé od dovozu. 

 

 

img

 

Súčasná svetová populácia počíta osem miliárd ľudí, ak by sa teda naplnil tento desivý scenár, v súvislosti s hladomorom by zomrela viac ako polovica obyvateľov planéty. K hladomoru však treba prirátať aj ďalšie problémy ako nedostatok pitnej vody, či zvýšenie chorobnosti v dôsledku hladu i použitia jadrových zbraní. 

 

Zo sveta: FBI mala Trumpovi zabaviť pasy, kauza si už vyžiadala aj ľudský život!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona