Väzni majú cez sviatky okrem duchovného aj kultúrny či športový program

NETKY.SK • 18 Apríl 2022, 13:02 • 2 min
Väzni majú cez sviatky okrem duchovného aj kultúrny či športový program

BRATISLAVA – Pre väznené osoby v slovenských ústavoch je počas veľkonočných sviatkov pripravený duchovný program. Okrem sviatosti zmierenia, omší a obradov majú možnosť aktívne sa zapojiť do katechéz, krížovej cesty či poklony krížu. Pripravený je aj kultúrny program či športové aktivity. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

slovakia

left justify in out

„V prípade nepriaznivej situácie počas sviatkov, a to z dôvodu prepuknutia ochorenia COVID-19 v niektorom z ústavov, budú duchovné obrady odsúdeným sprostredkované prostredníctvom rozhlasového a televízneho vysielania,“ priblížila hovorkyňa. Pre ležiacich a imobilných pacientov je zabezpečené prijatie sviatosti zmierenia, sviatosti pomazania chorých či sväté prijímanie.

 

img

 

„Dobrovoľne sa väznené osoby rozhodli nacvičiť dramatizované pašie alebo recitačné pásmo pašií,“ dodala s tým, že v závere sviatkov sa budú môcť väzni v niektorých ústavoch zúčastniť na veľkonočnom gospelovom minikoncerte. Počas nedele môžu okrem účasti na svätej omši sledovať aj priamy prenos z Vatikánu Urbi et orbi. „V rámci kultúrno-osvetovej činnosti si môžu väznené osoby skrášliť priestory a nástenky veľkonočnou výzdobou a zhotoviť rôzne veľkonočné pozdravy,“ povedala.

 

img

 

V rámci príprav na sviatky vytvárali veľkonočné dekorácie či ozdobné predmety. Niekde sa učia pliesť vŕbové korbáče. „Pre väznené osoby má personál zboru pripravené prednášky a besedy na rôzne témy, samozrejme, aj na témy o Veľkej noci, ako napríklad besedu o veľkonočných sviatkoch, veľkonočných zvykoch a tradíciách,“ doplnila. V ústavoch sú pripravené aj vedomostné kvízy. Tiež športové turnaje. Okrem futbalu či nohejbalu napríklad turnaj v hode šípok či silový turnaj. Zahrať si môžu okrem iného Človeče, nehnevaj sa alebo pexeso.

 

Možno vás zaujme: Scéna ako z akčného filmu, vodič nezastal ani po varovných výstreloch



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies