Európska komisia napriek pandémii prognózuje zotavenie ekonomiky a pevný hospodársky rast

NETKY.SK • 11 Február 2021, 13:29 • 2 min
Európska komisia napriek pandémii prognózuje zotavenie ekonomiky a pevný hospodársky rast

Európska komisia vyjadrila nádej, že ekonomika európskych štátov sa zotaví.

slovakia

left justify in out

Poprední predstavitelia Európskej komisie napriek neistote spôsobenej koronavírusom vo štvrtok vyslovili  optimizmus v súvislosti s oživením európskych ekonomík na konci tohto a začiatku budúceho roka.

 

 

img


Predpoveď výkonného orgánu Európskej únie v rámci predbežných zimných hospodárskych prognóz je, že 19 štátov používajúcich spoločnú menu euro po vlaňajšom poklese o 6,3 % v rokoch 2021 a 2022 dosiahne 3,8-percentný rast. Kompletná európska dvadsaťsedmička by podľa prognóz mala dosiahnuť rast 3,7 % v tomto a 3,9 % v budúcom roku.

 

img

Počítajú s predpokladom, že v prvej polovici tohto roka budú ešte vo väčšine štátov únie platiť prísne obmedzenia súvisiace so šírením koronavírusu. Koncom jari sa však očakáva zmiernenie opatrení, k čomu by mali výrazným spôsobom prispieť očkovacie kampane v jednotlivých krajinách.

 

img

Eurokomisár pre hospodárstvo a dane Paolo Gentiloni spomenul, že pandémia prináša veľké ekonomické a spoločenské výzvy, ale podľa jeho slov „na konci tunela sa konečne objavuje svetlo“. Podpredseda komisie Valdis Dombrovskis uviedol, že predpoveď prináša v čase neistoty „skutočnú nádej“ a zrýchlenie rastu v druhej polovici tohto roka ukazuje, že „túto krízu postupne prekonávame“.

 

Napriek nádeji sa očakáva, že Európska únia pri zotavovaní z dopadov pandémie bude ekonomicky zaostávať za Čínou a USA.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona