Lajčák: Slovensko otvorí svoje diplomatické zastúpenie v Gruzínsku

NETKY.SK • 11 Október 2013, 13:53 • 2 min
Lajčák: Slovensko otvorí svoje diplomatické zastúpenie v Gruzínsku

BRATISLAVA - Slovensko zriadi v najbližšom čase svoj zastupiteľský úrad v Gruzínsku.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie sme už prijali," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní so svojou gruzínskou partnerkou Majou Pandžikidzeovou šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Pandžikidzeová je na oficiálnej návšteve SR. "Považujem za veľmi dôležité, aby sme mali naše diplomatické zastúpenie priamo na mieste," dodal s tým, že pôjde o jednu z nových foriem diplomatickej prítomnosti. Ministerstvo sa dohodlo s Európskou službou pre vonkajšiu činnosť (EEAS), že tá ponúkne SR svoje priestory v rámci delegácie Európskej únie v Tbilisi.

Takýmto spôsobom sa podľa Lajčáka ušetrí množstvo financií na prevádzku vlastnej budovy a zároveň umožní plnohodnotná diplomatická prítomnosť. "Je to jedna z foriem, ku ktorej EÚ smeruje, ktorá nám umožňuje byť efektívni a pritom nezvyšovať objem finančných prostriedkov," konštatoval. Európska diplomacia má svoje delegácie vo vyše 140 krajinách sveta.

Lajčák označil vzájomný politický dialóg za intenzívny. Vidí však ďalšiu perspektívu rozvoja v ekonomickej spolupráci. "Obchodná výmena za minulý rok vzrástla o 60 percent oproti predchádzajúcemu roku, ale existuje veľmi veľký priestor na ďalší rast," zdôraznil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies