Lajčák: Nevidím dôvod na vstupovanie do Asociačnej dohody s Ukrajinou

NETKY.SK • 25 Február 2014, 16:03 • 2 min
Lajčák: Nevidím dôvod na vstupovanie do Asociačnej dohody s Ukrajinou

BRATISLAVA - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák nevidí dôvod na vstupovanie do Asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Ukrajinou.

slovakia

left justify in out

"Nie sú také podnety. Text dohody je uzavretý," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave po stretnutí so svojím českým partnerom Lubomírom Zaorálkom.
      

Tento základný dokument o politickej a obchodnej spolupráci parafoval Lajčák 30. marca 2012, teda v posledný pracovný deň vo funkcii výkonného riaditeľa pre Európu a Strednú Áziu Európskej služby pre vonkajšiu činnosť. Následne nastúpil na post ministra zahraničných vecí SR. Dohodu za úniu aj vyjednával. Ukrajina bola prvá zo šiestich štátov Východného partnerstva, ktorá tieto rokovania dokončila.
      

Ukrajinské vedenie ju tesne pred podpisom na vlaňajšom novembrovom summite vo Vilniuse odmietlo podpísať. To v krajine vyvolalo vlnu takmer tri mesiace trvajúcich demonštrácií a spôsobilo pád prezidenta Viktora Janukovyča.
      

"Dokument je jasný, otázkou je, kedy bude podpísaný. Vnímame signály z ukrajinskej strany, že majú záujem na tom, aby bol podpísaný čo najskôr. Potrebujeme mať partnera, ktorého dnes nemáme," zdôraznil Lajčák s tým, že novosformovaná vláda, o ktorej by mal parlament hlasovať vo štvrtok, bude len prechodná, ktorej cieľom bude pripraviť parlamentné voľby.
      

Lajčák tiež potvrdil pripravenosť Európskej únie na ekonomickú pomoc Kyjevu, ako však pripomenul, tieto peniaze musia byť vynaložené na potrebné reformy.
      

Jeho český kolega dodal, že partnerom pre aktuálnu pomoc či už zraneným alebo na obnovu zničených objektov počas demonštrácií môže byť aj prechodná vláda. "Pre dlhodobú perspektívu a finančnú pomoc potrebujeme partnera s oveľa väčšou legitimitou," upozornil.
      

Obáva sa však toho, aby sa podobná situácia, ktorej dnes Ukrajina čelí, nezopakovala o 3-4 roky. Poznamenal, že ide o druhú veľkú vlnu protestov za 10 rokov, pričom súčasná politická scéna sa mu zdá oveľa rozbitejšia ako počas Oranžovej revolúcie. Ukrajincov podľa neho čaká najťažšia úloha, a to nájsť spôsob ako sa dostať z hlbokej ekonomickej a politickej krízy. "A nájsť politikov, ktorí by boli schopní zohrať zásadnú úlohu. Vôbec nie je jasné, kto je dnes schopný túto úlohu zohrať," poznamenal Zaorálek s tým, že s riešením musia prísť samotní Ukrajinci.
      

Rozdelenie krajiny považuje za úplne neprijateľný scenár, ktorý EÚ nemôže pripustiť. Verí, že ani väčšina tamojšieho obyvateľstva o nič podobné nestojí. "Nesmieme robiť kroky, ktoré by takéto separovanie umožňovali. Ukrajina musí zostať jednotná," avizoval.
      

Tento scenár nevidí reálne ani Lajčák. "Teraz je dôležité to, aké kroky budú podnikať novoinštituované orgány moci hlavne z hľadiska inkluzivity," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies