Kyvadlová diplomacia À LA HENRY KISSINGER zlyháva

NETKY.SK • 6 November 2023, 21:00 • 2 min
Kyvadlová diplomacia À LA HENRY KISSINGER zlyháva

JERUZALEM - Takmer celý svet sleduje so zatajeným dychom vojnu medzi arabskými moslimami a izraelskými Židmi, rozpútaným tzv holokaustom č. 2 siedmeho októbra 2023. Tento“malý holokaust“ nebol až taký tragický ako ten „veľký“, ktorý prebehol počas druhej svetovej vojny, pretože Židia teraz majú štát, ktorý im sľúbil, že ich pred ďalšími holokaustami ochráni. Neochránil a to spôsobí otras dôvery izraelských občanov vo vlastný štát. Je pravda, že počas „veľkého holokaustu“ (pozri klasika Paula Johnsona), zabili v pracovnej „špičke“ denne až 27. 000 Židov. Nateraz ich novodobí hamasovskí náckovia stihli za jeden deň „len“ 1. 400 (nerátajú sa zranení a zmrzačení).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Americká diplomacia v slepej uličke, Rusko sa smeje za bukom

Ako sa práve v týchto hodinách dozvedáme, americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa pokúša kyvadlovou diplomaciou – napodobňujúc svojho legendárneho a dnes už storočného predchodcu Henryho Kissingera – situáciu vyriešiť.  Je to zbytočné, nevyrieši ju. Maximálne vyhandluje prostredníctvom Egypta, Jordánska alebo tej časti Palestínskej autonómie, (Judsko a Samaría) v ktorej je pri moci Fatah, ďalšie prímerie, ale nie mier.  A prímerie, to znamená skôr či neskôr ďalšiu vojnu.

 

V nedeľu – 5. novembra – navštívil Blinken napr. hlavné mesto druhého neoficiálneho štátu palestínskych Arabov - Ramalláh - a stretol sa tam s bezmocným vodcom tejto historicky židovskej entity, s Mahmúdom Abbásom. Okrem prvých oficiálnych vyhlásení, ktoré ležia už vopred na stole, sa asi nedozvieme nič iné, než že obaja štátnici vyzývajú k ukončeniu násilia, vyznávajú sa zo svojej lásky k nevinným civilistom, požadujú „humanitárne pauzy“ a dočkáme sa aj ďalších diplomatických floskúl. Pritom všetci vieme, že Abbásov Fatáh je ten posledný, kto si praje zastavenie izraelskej protiofenzívy. Abbás dúfa, že Izrael vyrieši jeho problém s Hamasom zaňho, rozdrví ho a OOP (Organizácia pre oslobodenie Palestíny na čele s najsilnejšou zložkou, Fatáhom), prevezme v Gaze moc. Samozrejme bez transparentných volieb, tie videli palestínski Arabi zatiaľ naposledy v roku 2006 a Abbás si ani nemôže byť istý, či by na „západnom brehu“ vo férových voľbách zvíťazila OOP a nie Hamas.

Dvojštátne riešenie a nielen americká, ale aj svetová chiméra

Blinken nepochybne opráši ideu o dvojštátnom usporiadaní, aj keď musí dobre vedieť, že túto ilúziu hamasovskí neonacisti dávno pochovali. Už 7. októbra 2023 táto predstava bola iba preľudom. Po 7. októbri je to len vtip z ríše rozprávok, aj keď aj zázraky sa dejú. Keď sa zázraky konali v čase Ježiša, prečo by sa nemohli diať počas Bidenovej administratívy? Aj keď tej dochádza dych, do volieb v USA už ostáva asi rok a bol by zázrak, keby Antony Blinken pôsobil ďalej ako minister.

 

Palestínski Arabi svoju šancu dostali v dohodách z Osla z roku 1993, ale tie OOP nedodržiavala a Hamas, ktorý v roku 2006 opanoval po „samovyhnaní“ sa Židov Pásmo Gazy, tieto dohody nikdy ani neuznal.
 
Brutálne riešenie navrhol v nedeľu (to už nebol šabat, takže sa dalo pracovať) šéf rezortu, ktorý Slovensko zatiaľ nemá: minister „pre záležitosti Jeruzaléma a kultúrne dedičstvo“ Amichaj Eliahu. Ten totiž nevylúčil, že Izrael môže proti Pásmu Gazy použiť atómovú zbraň (zdroj: AP, AFP).

Izrael inak vlastníctvo takej zbrane nikdy nepriznal. Jedného takého psychicky narušeného pomätenca už poznáme, je to bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev zastupujúci dnes prezidenta Putina v Bezpečnostnej rade Ruskej federácie ako podpredseda. Ten sa tiež vyhráža „atómovou bombou“,  ak sa Moskve bude brániť v dobytí Ukrajiny. Lenže u Medvedeva sa dá predpokladať, že sa z opice vyspí. Náboženskí extrémisti, od ktorých je Netanjahuova vláda závislá vďaka krehkej väčšine v Knesete, alkohol odmietajú a jedia košer, takže oni to asi netrepnú médiám len tak, oni to myslia vážne! Koniec koncov, na rozdiel od Ruska nevedú útočnú, ale defenzívnu vojnu a ide im o prežitie židovského štátu a jeho obyvateľstva. Čo by Židov čakalo po vojenskej porážke, predviedli gazanskí rytieri 7. októbra. Lidice, Oradour, Ostrý Grúň a iné, to sú ružové sadíky v porovnaní s tým, čo sa dialo 7. októbra...  Ale úvahu o „atómovej bombe“ berme radšej ako triezvu metaforu.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdro: Ivo Samson, Foto: BNN Breaking
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies