Bývalý prezident Nicolas Sarkozy sa postavil pred súd!

NETKY.SK • 2 November 2021, 17:09 • 2 min
Bývalý prezident Nicolas Sarkozy sa postavil pred súd!

PARÍŽ - Politik však zaujal pre mnohých nečakané stanovisko, pričom sa odvolal na prezidentskú imunitu.

slovakia

left justify in out

Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy prišiel v utorok na súd, kde mal vypovedať ako svedok v súvislosti s podozrením zo zneužitia verejných prostriedkov pri zadávaní prieskumov verejnej mienky, ktoré objednal Elyzejský palác počas jeho pôsobenia v prezidentskej funkcii. V prípade súdia aj jeho 5 bývalých blízkych spolupracovníkov. Sarkozy však na súde odmietol vypovedať. Informovala o tom francúzska televízia BFMTV. "Ako (bývalý) prezident republiky sa nezodpovedám súdu, ale francúzskemu ľudu," vyhlásil Sarkozy.

 

img

 

BFMTV spresnila, že Sarkozy má v tomto konkrétnom prípade naozaj prezidentskú imunitu. Sudca mu však napriek tomu nariadil, aby sa dostavil ako svedok. V tejto súvislosti exprezident vyhlásil, že nariadenie súdu je protiústavné a úplne neprimerané.

 

Prečítajte si tiež: Taliban vyzval zahraničné krajiny, aby uznali jeho vládu v Afganistane

 

Piati Sarkozyho spolupracovníci, vrátane bývalého šéfa jeho štábu Clauda Guéanta a bývalého poradcu Patricka Buissona, sú obvinení zo zneužívania verejných financií a klientelizmu. Konzervatívec Sarkozy bol vo funkcii v období 2007 až 2012. Sám čelí vyšetrovaniu v súvislosti s viacerými trestnými činmi.

 

img

 

Koncom septembra ho uznali vinným z nelegálneho financovania svojej volebnej kampane z roku 2012. Parížsky súd mu vymeral trest odňatia slobody na 1 rok, ktorý si môže odpykať aj v domácom väzení. V marci dostal 3-ročný trest za korupciu a zneužitie moci, pričom 2 roky mu súd vymeral podmienečne. Exprezident sa vtedy odvolal, pričom konanie dosiaľ nie je ukončené.

 

Možno vás zaujme: Boris Johnson prezradil, ako je na tom kráľovná Alžbeta II.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies