Cisárovná Sisi a jej tajomstvá: Toto si zapisovala do svojich denníkov

NETKY.SK • 30 Marec 2024, 14:00 • 2 min
Cisárovná Sisi a jej tajomstvá: Toto si zapisovala do svojich denníkov

Cisárovná Alžbeta, známa ako Sisi, je ikonou 19. storočia v európskej histórii. Okrem svojej verejnej postavy v monarchii Habsburgovcov skrýva aj tajomnú stránku svojej osobnosti, ktorá je odhalená v jej denníkoch. Tieto záznamy poskytujú pohľad do jej vnútra, odhaľujúc jej túžbu po slobode, intímne boje a fascináciu svetom okolo seba.

slovakia

left justify in out

Cisárovná Alžbeta, známa aj ako Sisi, bola jednou z najzaujímavejších postáv európskej histórie 19. storočia. Jej krása, šarm a nezávislý duch ju urobili legendou svojej doby. Okrem toho, čo je verejne známe o jej živote a úlohe v habsburskej monarchii, existuje aj tajomná stránka jej osobnosti, ktorá vyplýva z jej denníkov. Tieto denníky odhaľujú intimné myšlienky, pocity a udalosti, ktoré formovali jej život. Poďme sa pozrieť bližšie na niektoré z týchto fascinujúcich záznamov.

Záľuba v poézii a prírodných krásach

Cisárovná Sisi, vlastným menom Alžbeta Amálie Evžénie Wittelsbachská, sa narodila 24. decembra 1837 v Mníchove, ako dcéra bavorského vévodcu Maxmiliána Jozefa Bavorského a jeho manželky Ludoviky. Už v mladom veku bola fascinovaná literatúrou, hudbou a prírodou. V jej denníkoch sa odráža jej záľuba o poéziu a prírodné krásy.

Jedným z citátov z jej denníka z jej mládeneckých rokov znie: "Vôňa kvetov a zvuk hudby sú pre mňa ako balzam pre dušu. V nich nachádzam útechu a inšpiráciu."

Manželstvo s Františkom Jozefom I.

Alžbeta sa v roku 1854 vo veku 16 rokov zosobášila s cisárom Františkom Jozefom I. Toto manželstvo, hoci úspešné politicky, bolo pre ňu často náročné. Vo svojich denníkoch opisuje doby v osamelej izbe, kde premýšľala o svojom mieste vo svete a svojom vzťahu s manželom.

V jednom zo svojich zápisov napísala: "Manželstvo je ako krehká ruža. Môže byť krásne a voňavé, no stačí jeden chladný vietor a môže zmrzať a už nikdy nezíska svoju plnú krásu."

Cestovanie a expanzia

Sisi túžila po slobode a dobrodružstve. Bola známa svojimi častými cestami po Európe a jej záujmom o rôzne kultúry a jazyky. Denníky odhaľujú jej fascináciu novými miestami a ľuďmi, ktorých stretla počas svojich ciest.

V jednom zázname zo svojej cesty po Grécku napísala: "Grécko je krajina plná histórie a mýtu. Cítim sa tu slobodnejšie ako kdekoľvek inde. Moje srdce bije rytmom starovekej múdrosti a krásy."

Utrpenie a osamelosť

Napriek svojej sláve a privilegovanému postaveniu, Cisárovná Sisi trpela na depresiu a úzkosť. V jej denníkoch sa často vyskytujú záznamy o boji so svojimi démonmi a pocitoch osamelosti.
V jednom z jej najintímnejších zápisov napísala: "Aj keď som obklopená ľuďmi, cítim sa často stratená vo vlastnom svete. Moja duša túži po spojení, ale často sa cítim ako vták v klietke, odseknutý od skutočného sveta."

Tragicky, Cisárovná Sisi bola zavraždená v roku 1898 v dôsledku atentátu. Jej denníky sú dôležitým zdrojom poznania jej vnútorného života a mysle. Jej smrť ponechala vo svete prázdno a jej denníky sa stali dedičstvom budúcich generácií.

V jednom záverečnom zázname napísala: "Moje životné cesty môžu byť končivé, ale moje myšlienky a sny zostanú žiť navždy. Nechcem byť pamätaná ako cisárovná, ale ako žena, ktorá snívala o slobode a láske."
Cisárovná Sisi zostáva ikonou a tajomnou postavou v histórii. Jej denníky nám poskytujú pohľad do jej duše a odhaľujú komplexnosť jej osobnosti. Napriek všetkým tajomstvám, ktoré si so sebou vzala do hrobu, jej dedičstvo pretrváva v podobe týchto intímnych záznamov, ktoré zachytávajú jej život a myšlienky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: thefamouspeople.com, wiki. titulná foto: spravy.rtvs.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies