Kvantové počítače nepredstavujú reálnu hrozbu pre Bitcoin

NETKY.SK • 9 Jún 2018, 18:00 • 2 min
Kvantové počítače nepredstavujú reálnu hrozbu pre Bitcoin

NEW YORK – Rastúce obavy z neustáleho napredovania kvantovej výpočtovej techniky a jej bezpečnostných dôsledkov pre technológiu blockchain sú nafúknuté a nepodložené. Tento názor zastáva riaditeľ Amerického inštitútu pre ekonomický výskum Jeffrey Tucker.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tucker je toho názoru, že strach z kvantovej výpočtovej techniky ako existenčnej hrozby pre Bitcoin a iné blockchain aplikácie, je založený na strachu a nevedomosti.

 

Podľa jeho slov je technológia blockchain založená na riešení problémov, vrátane bezpečnostných hrozieb, ktoré by potenciálne mohli byť spôsobené kvantovou výpočtovou technikou. Práve tento spôsob riešenia problémov posúva blockchain pred centrálne plánované siete a platformy.

 

img

 

Tejto téme sa venoval aj Dr. Gavin Brennen, kvantový fyzik na Macquarie University v austrálskom Sydney, ktorý je uznávanou kapacitou v oblasti kvantovej výpočtovej techniky na celom svete. Dr. Brennen vo svojom výskume analyzuje hrozby, ktoré predstavujú pokročilé kvantové počítače pre technológiu blockchain. Zaujímalo ho, či by kvantový počítač dokázal "vyradiť" blockchain tým, že by centralizoval hashing silu a či by dokázal prelomiť šifrovací kľúč, ktorý je v súčasnosti hlavným bezpečnostným prvkom chrániacim používateľov blockchainu.

 

Výsledky naznačujú, že kvantová technológia, ako si ju predstavujeme a tá, ktorá v súčasnosti reálne existuje, sú od seba stále veľmi vzdialené. Každopádne odpoveď na obe vyššie popísané situácie je rovnaká – pri súčasnej kvantovej výpočtovej kapacite to nie je možné.

 

img

 

Súčasná kvantová infraštruktúra zatiaľ podporuje rýchlosti brán, ktoré sú pomerne nízke v porovnaní s rýchlosťami potrebnými na vykonanie mimoriadne zložitých funkcií, ako je napríklad prelomenie šifrovacieho kľúča v krátkom čase. Existuje však možnosť, že počas nasledujúcich desiatich rokov bude vyvinutý hardvér s rýchlosťou brány až do 100 Ghz. Zároveň však bude prebiehať aj vývoj ASIC hardvéru, ktorý sa používa funkcie blockchainu na báze Proof-of-Work a je už dnes extrémne rýchly, takže za desať rokov bude úplne niekde inde.

 

img

 

Inými slovami, akákoľvek teoretická výhoda, ktorú prináša kvantová výpočtová technika voči blockchainu, je prakticky zrušená obmedzeniami existujúceho hardvéru a pokračujúcim vývojom bezpečnosti blockchainu. Technológia, ktorá by mohla v súčasnosti ohroziť blockchain, bude dostupná asi za desať rokov, takže v tom čase už bude opäť zastaraná.

 

Dr. Brennen a Jeffrey Tucker súhlasia s tým, že existuje určité bezpečnostné riziko, ktoré predstavujú kvantové počítače pre technológiu blockchain, ale obavy sú založené na senazčných vyhláseniach a šírení paniky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies