Kurz už rieši prvý problém, Izrael chce bojkotovať ministrov z rakúskej FPÖ

NETKY.SK • 19 December 2017, 08:00 • 2 min
Kurz už rieši prvý problém, Izrael chce bojkotovať ministrov z rakúskej FPÖ

VIEDEŇ - Izrael bude až do odvolania bojkotovať členov rakúskej vlády z pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

slovakia

left justify in out

Dokiaľ ministerstvo zahraničných vecí židovského štátu neprehodnotí svoj postoj k novej vláde, s rezortmi, ktoré vedú nominanti FPÖ, bude udržiavať kontakty len na úrovni úradníkov, uvádza sa podľa agentúry APA vo vyhlásení izraelského veľvyslanectva vo Viedni zverejnenom v pondelok.

 

Vo vyhlásení sa ďalej píše, že premiér a šéf diplomacie Benjamin Netanjahu "poveril generálneho tajomníka izraelského ministerstva zahraničných vecí, aby profesionálne zhodnotil spôsob kontaktov s novou vládou"Izrael tak pokračuje vo svojej politike odmietania oficiálnych stykov s predstaviteľmi FPÖ, konštatovala agentúra APA. S novým kancelárom a šéfom ľudovcov (ÖVP) Sebastianom Kurzom však bude Tel Aviv udržiavať priame kontakty.

 

Podľa stránky denníka Der Standard sa bojkot týka aj novej ministerky zahraničných vecí Karin Kneisslovej. Bývalá diplomatka a odborníčka na Blízky východ síce nie je členkou FPÖ, táto strana ju však na tento post nominovala. Kurz aj vicekancelár a šéf FPÖ Heinz-Christian Strache reagovali v pondelok večer na izraelskú líniu v relácii Zeit im Bild televízie ORF. Kurz uvedený postoj "plne rešpektuje", vyjadril však optimizmus, že obavy Izraela sa mu podarí rozptýliť. Najbližšie tak mieni urobiť na utorňajšom stretnutí s izraelskou veľvyslankyňou Talyou Ladorovou-Fresherovou.

 

Podľa Stracheho bola reakcia židovského štátu v roku 2000 oveľa ostrejšia - Izrael vtedy na protest proti účasti slobodných vo vláde odvolal svojho veľvyslanca a prerušil všetky styky s rakúskou vládou. Predseda FPÖ zároveň ubezpečil, že má záujem na "úprimných a udržateľných priateľských" vzťahoch a jeho strana je "jedným z hlavných predstaviteľov" boja proti antisemitizmu v Rakúsku a v Európe.

 

Okrem Kneisslovej a Stracheho, ktorý je aj ministrom pre štátnych zamestnancov a šport, má FPÖ v novej vláde ešte ministra vnútra Herberta Kickla, ministra obrany Maria Kunaseka, ministra pre infraštruktúru a dopravu Norberta Hofera, ministerku sociálnych vecí a zdravotníctva Beate Hartingerovú, ako aj štátneho tajomníka ministerstva financií Huberta Fuchsa.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies