Kúpiť byt v dražbe na hypotéku nie je možné

NETKY.SK • 7 September 2019, 13:1 • 2 min
Kúpiť byt v dražbe na hypotéku nie je možné

BRATISLAVA - Na trhu nehnuteľností sú na predaj aj nehnuteľnosti, ktoré sa z rôznych dôvodov, či už pre nesplácanie hypotéky alebo exekučných konaní ocitnú v dražbe.

slovakia

left justify in out

"Ak chcete kúpiť nehnuteľnosť, ktorá je v dražbe a chcete to financovať z hypotekárneho úveru, nebude to možné," upozorňuje Iveta Hudáková z portálu Finančný kompas. Avšak výhodou dražby nehnuteľnosti podľa nej býva, že jej cena býva nižšia, ako je aktuálna trhová cena.

Banky podľa Hudákovej neakceptujú založenie hypotéky nehnuteľnosťou, ktorá je v dražobnom procese z dôvodu že, nie je istota, že draženú nehnuteľnosť sa podarí kúpiť práve záujemcovi, ktorý o hypotéku žiada. "Obvykle sa na samotnej dražbe zúčastňuje viac záujemcov a aj v prípade, že by ste práve vy na dražbe uspeli, zo zákona existuje trojmesačná lehota, v ktorej sa môže pôvodný vlastník už vydraženej nehnuteľnosti odvolať," informuje Hudáková.

Hypotéku je možné získať tak, že klient požiada o úver a založí inú nehnuteľnosť, nie tú v dražbe. Po uplynutí zákonnej lehoty na odvolanie sa stane takáto nehnuteľnosť voľná a klient má možnosť v banke požiadať o zmenu založenia nehnuteľnosti. "V niektorých bankách môžete preniesť záložné právo na nehnuteľnosť získanú v dražbe už po troch mesiacoch, v iných až po šiestich mesiacoch po právoplatnej realizácií dražby a uplynutí lehoty na odvolanie," hovorí Hudáková. So súhlasom banky na katastri klient zruší záložné právo na pôvodnú nehnuteľnosť a založí novú, kúpenú v dražbe.

Ak chcete byť niekto účastníkom dražby, musí zaplatiť dražobnú zábezpeku, ktorá nesmie presiahnuť 30 % z vyvolávacej ceny a zároveň nesmie byť vyššia ako 49 790,88 eura. Ak nebude záujemca úspešný, zábezpeku mu dražobník po dražbe vráti späť. Ak má dlžník vedený trvalý pobyt na adrese draženej nehnuteľnosti, cena nehnuteľnosti môže klesnúť až na 75 % vyvolávacej ceny. Rozdiel medzi trhovou cenou a cenou, za ktorú môže záujemca získať nehnuteľnosť, tak môže predstavovať až niekoľko desiatok tisíc eur.

Nevýhod kúpy nehnuteľnosti v dražbe je viacero. Môže sa stať, že predchádzajúci vlastník nevyprace vydraženú nehnuteľnosť. Pôvodný vlastník sa taktiež môže odvolať, môže nastať aj podanie žaloby o určenie neplatnosti dražby. Vydražiteľ by si mal skontrolovať, či niektoré ťarchy neprechádzajú na vydražiteľa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona