V Tatrách a Fatrách je dnes v platnosti tretí stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 1 Február 2023, 15:20 • 2 min
V Tatrách a Fatrách je dnes v platnosti tretí stupeň lavínového nebezpečenstva

Liptovský Hrádok - Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne platí vo Vysokých, Nízkych, Západných Tatrách aj vo Veľkej a Malej Fatre.

slovakia

left justify in out

Pohyb vo vysokohorskom teréne sa neodporúča návštevníkom bez znalosti lavínovej problematiky a potrebného výstroja. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Najväčší lavínový problém sa podľa Beťka vytvoril kombináciou nového a vetrom previateho snehu. "Ten je vplyvom severozápadného prúdenia navievaný najmä na južné, východné a juhovýchodné orientácie. Obzvlášť nebezpečné sú záveterné strany hrebeňov, miesta pod sedlami, skalnými stenami a strmé žľaby nad 30 stupňov. Na týchto miestach sa vytvorili nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje," vysvetlil. Beťko upozornil, že uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Zdôraznil, že na strmých svahoch a skalných stenách sa očakáva výskyt samovoľných, prevažne prachovitých lavín. Na horách sa v stredu rozfúka západný až severozápadný vietor s rýchlosťou v nárazoch od 110 do 135 kilometrov za hodinu. Za poslednú periódu sneženia pripadlo v pohoriach od 15 do 40 centimetrov nového snehu, najviac v Západných, Vysokých a Nízkych Tatrách. "Snežiť bude aj naďalej pri nízkych teplotách, dôsledkom čoho bude nový sneh zle previazaný so starou snehovou pokrývkou. Na miestach s nižšou snehovou pokrývkou sa vplyvom nízkych teplôt môžu vytvárať kritické vrstvy," poznamenal Beťko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona