REPORTÁŽ: Smer-SD prišiel s novým návrhom o náhradnom výživnom

NETKY.SK • 22 August 2019, 13:33 • 2 min
REPORTÁŽ: Smer-SD prišiel s novým návrhom o náhradnom výživnom

BRATISLAVA - Koaličná strana Smer-SD chce upraviť vymáhanie a výšku náhradného výživného na Slovensku. Štát by mal na svoje plecia prebrať jeho vymáhanie spolu s rodičom dieťaťa.

slovakia

left justify in out

Poslanci strany predložili návrh novely zákona do parlamentu na septembrovú schôdzu.

 

"V živote je veľký počet rôznych prípadov, kedy oprávnený rodič nedostáva výživné na dieťa, o ktoré sa stará, od svojho partnera. Je veľmi dôležité na tieto situácie reagovať," zhodnotil vo štvrtok na tlačovej konferencii predseda Smeru-SD Robert Fico.

 

V súčasnosti podľa platného zákona sú stanovené viaceré podmienky pri náhradnom výživnom. Platí, že ak povinná osoba neplatí minimálne tri mesiace výživné, tak sa môže matka dieťaťa obrátiť na úrad práce v okrese, v ktorom býva a požiadať štát, aby vyplatil náhradné výživné. Musí však priniesť viaceré dokumenty, napríklad potvrdenie o výške výživného, potvrdenie, že tri mesiace prebieha exekučné konanie, ktoré iniciovala matka, resp. rodič a vymáhanie je neúspešné. Okrem toho je výška náhradného výživného obmedzená príjmovými limitmi.

 

img

 

Fico uviedol, že maximálne náhradné výživné je do výšky 1,2- násobku sumy životného minima, čo predstavuje 115 eur a rodič s jedným dieťaťom nemôže mať čistý príjem vyšší ako 673 eur. Smer-SD chce túto trojmesačnú lehotu znížiť na dva mesiace, ako aj upraviť limit príjmu.

 

Po novom sa má zvýšiť aj príjem rodiča, a to na 1010 eur a maximálna výška náhradného výživného má byť 350 eur. "Žena nebude musieť čakať tri mesiace, ale už po dvoch mesiacoch neplatenia výživného príde matka na úrad práce a ten bude mať povinnosť podať automaticky trestné oznámenie na muža, ktorý neplatí. Je to významná pomoc pre rodiča, ktorému druhá strana neplatí výživné na dieťa," uviedol na príklade matky Fico.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona