Kremeľ rozhorčilo rozhodnutie Česka, do USA vydali údajného hackera Nikulina

NETKY.SK • 2 Apríl 2018, 14:05 • 2 min
Kremeľ rozhorčilo rozhodnutie Česka, do USA vydali údajného hackera Nikulina

MOSKVA - Moskvu rozhorčilo rozhodnutie Prahy vydať ruského občana Jevgenija Nikulina do Spojených štátov, kde je obvinený z počítačových útokov, keďže tento krok podľa nej narúša základy bilaterálnej spolupráce. Uviedlo to v pondelok ruské ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

"Sme sklamaní, že namiesto zohľadnenia právnych noriem sa Česká republika znova rozhodla preukázať lojálnosť svojmu spojencovi, čo bolo nedávno vyhlásené za absolútnu prioritu," cituje z vyhlásenia rezortu ruská štátna tlačová agentúra TASS. "Považujeme toto rozhodnutie urobené Prahou za úmyselný a politický motivovaný krok, zameraný na narušenie konštruktívnych základov bilaterálnej spolupráce."

 

Ministerstvo zdôraznilo, že Rusko podnikne všetky potrebné opatrenia, aby zaistilo práva a záujmy svojich občanov. Tvrdí tiež, že české úrady ignorovali žiadosť ruskej generálnej prokuratúry o vydanie Nikulina Moskve i výzvy na zohľadnenie faktu, že v Spojených štátoch sa mu nemôže dostať spravodlivého procesu vzhľadom na "protiruskú hystériu" v tejto krajine.

 

Nikulina (30) vydalo Česko do USA minulý piatok, keď ho letecky prepravili do Spojených štátov. Tamojší súd naňho vydal zatykač pre obvinenia z útokov na sociálne siete LinkedIn a Formspring, ako aj webové úložisko Dropbox z rokov 2012-13. Nikulin už na americkom federálnom súde po prevoze uviedol, že sa necíti vinný.

 

Česká polícia zadržala Nikulina v Prahe v roku 2016 na základe amerického zatykača. Žiadosť o jeho vydanie však predložilo aj Rusko, kde ho obviňujú z krádeže financií prostredníctvom internetu. Pred dvoma týždňami súd v českej metropole zamietol jeho žalobu na nezákonnosť rozhodnutia českého ministerstva vnútra. Súd potvrdil, že Nikulin nemá v Česku nárok na azyl.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies