Kremeľ poprel, že vagnerovci chcú dodať Hizballáhu obranný systém

NETKY.SK • 3 November 2023, 17:30 • 2 min
Kremeľ poprel, že vagnerovci chcú dodať Hizballáhu obranný systém

MOSKVA - Kremeľ v piatok poprel, že ruská žoldnierska Vagnerova skupina plánuje poskytnúť systém protivzdušnej obrany libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh.

slovakia

left justify in out

"Už sme povedali, de facto, taká skupina (Vagnerova) neexistuje," reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov informoval, že Spojené štáty majú údajne spravodajské informácie, podľa ktorých plánujú vagnerovci poskytnúť Hizballáhu systém protivzdušnej obrany Pancir-S1. Protivzdušný systém by mal byť libanonským militantom dodaný cez Sýriu.

"Takéto úvahy sú založené na ničom a nemajú žiaden základ... Medzi armádami (ruskou a americkou) existujú núdzové komunikačné kanále a ak existujú z niečoho skutočné obavy, môžu ich (Američania) vždy tlmočiť našej armáde," uviedol Peskov.

Ruský prezident Vladimir Putin a Kremeľ tvrdia, že neexistuje nijaký legálny podklad pre existenciu Vagnerovej skupiny. Pôsobenie žoldnierskych skupín v Rusku zakazuje zákon. Koncom septembra bol však Putin videný na stretnutí s jedným z popredných bývalých veliteľov vagnerovcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / Reuters, Foto: Middle East Eye (na titulnej foto bojovníci libanonského proiránskeho militantného hnutia Hizballáh)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies