V Jordánsku vytvorili obrovskú mozaiku: Usiluje o zápis do knihy rekordov

NETKY.SK • 7 Máj 2019, 19:24 • 2 min
V Jordánsku vytvorili obrovskú mozaiku: Usiluje o zápis do knihy rekordov

MADABA - Jordánske mesto Madaba je známe množstvom historických mozáik. Teraz k nim pribudla jedna súčasná, ktorá je tak veľká, že sa usiluje o zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Aj keby náhodou neuspela, pomôže mesto takpovediac dostať na turistickú mapu, uvádza agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Mozaika nazvaná Kráľovská cesta vyobrazuje trasu spomínanú v Starom zákone - začínať mala v jordánskej Akabe a končiť v sýrskom meste Bosra, ktorého pozostatky sú dnes zaradené na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. 

 

Podľa všetkého sa má jednať o najväčšiu mozaiku svojho druhu na svete, verdikt ale musí ešte potvrdiť výbor Guinnessovej knihy rekordov.

 

Mozaika zaberá 180 metrov štvorcových a dať ju dokopy trvalo štyri roky, pričom ruku k dielu priložilo vyše 120 000 turistov, miestnych rodín a ďalších nadšencov.

 

 

Podľa predsedu lokálneho turistického zastúpenie Sámer Twal je to úctyhodná práca. "Začali sme pred štyrmi rokmi, výsledok obsahuje dva milióny kamienkov od čadiča cez žulu až po mramor," uviedol Twal.

 

 

"Našou myšlienkou bolo dostať Madaba na turistickú mapu," dodal. Každý, kto sa do tvorby mozaiky zapojil, mohol na dlaždičku uviesť svoje meno.

 

Počet návštevníkov má rásť

 

Prví zahraniční turisti už môžu výsledné dielo obdivovať v celej jeho kráse. "Mozaika je nádherná. Myslím, že je to zaujímavé vyjadrenie umenia a remesiel, ktoré sú pre Jordánsko typické, a je skvelé vidieť ju v takom rozsahu," myslí si americká návštevníčka Rachel Hollisterová.

 

Mozaika už do mesta podľa Ahmed al-Amajreha, dekana inštitútu pre reštaurátorstvo a umenie, prilákala viac návštevníkov.

 

 

"V predošlých rokoch k nám nezavítalo viac ako 200 000 ľudí, ale tento rok ich očakávame nad milión," tvrdí al-Amajreha. "V Madabe sme svedkami väčšieho zacielenia na turistov, naše mesto je mozaikami preslávené," doplnil.

 

Madaba, ktorá sa nachádza neďaleko Mŕtveho mora, má dlhoročnú históriu, oblasť bola osídlená už v neolite. Známa je práve vďaka oným mozaikám pochádzajúcim z byzantskej a Umajjovskej éry, zďaleka najznámejšia z nich je takzvaná Madabská mapa, ktorá zachytáva Svätú zem a Jeruzalem.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies