Podľa ZMOS pokračovaním programu Fast Care možno vyčerpať eurofondy

NETKY.SK • 17 August 2023, 14:19 • 2 min
Podľa ZMOS pokračovaním programu Fast Care možno vyčerpať eurofondy

Bratislava-Predstavitelia záujmového združenia chcú optimálnym spôsobom zamedziť prepadnutiu finančných prostriedkov

slovakia

left justify in out

Slovenské samosprávy, ktoré sú členmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) prišli so zaujímavým podnetom. Jeho realizácia by zabránila zbytočnému prepadu financií, ktoré by sa adekvátne mohli využiť pre potreby miest a obcí. Dlhodobá pomoc samospráv utečencom z Ukrajiny a stále prítomná inflácia mnohé z nich núti šetriť, kde sa dá. Pokračovaním program Fast Care by sa desiatky miliónov eur efektívne využili a nevyšli by nazmar.

 

Zo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) požiadali v stredu (16. 8.) listom vládu o pokračovanie zabezpečenia pomoci so starostlivosťou o odídencov z Ukrajiny prostredníctvom pokračovania programu Fast Care z ďalších operačných programov eurofondov. Dôvodom je, že niektoré obce a mestá už nemajú nárok na zdroje z prioritnej osi Fast Care Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Predstavitelia ZMOS to vo štvrtok 17. augusta 2023 oznámili s tým, že štát môže zabrániť prepadnutiu prostriedkov z eurofondov vo výške viac ako 30 miliónov eur.

Mestá a obce, ktoré už nespadajú do oprávneného obdobia Fast Care IROP, posledný polrok vynakladajú zdroje na starostlivosť o odídencov, ktorých počet pribudol v aktuálnom čase. "Je faktom, že mestá a obce prechádzajú neľahkým obdobím, v ktorom im bolo ukrojené na príjmoch z podielových daní, zvýšili sa im náklady dosahmi energetickej krízy a boli prijaté legislatívne opatrenia pre samosprávy bez finančného krytia," informoval predseda ZMOS Jozef Božik.

Z nevyužitých eurofondov má podľa združenia štát možnosť zabrániť prepadnutiu prostriedkov vo výške viac ako 30 miliónov eur, a zároveň tým zlepšiť svoje všeobecné hospodárenie a schodok verejných financií ešte v tomto roku. "Uvedomujeme si, že nevyčerpané zdroje IROP už zrejme neumožňujú realokovať dostatočné finančné prostriedky na tento účel," doplnil Jozef Božik. Zároveň pripomenul, že výrazný predpoklad nedočerpania zdrojov vzhľadom na charakter a objemnosť projektov je napríklad v Operačnom programe Kvalita životného prostredia (OP KŽP) a v Operačnom programe Integrovaná Infraštruktúra (OP II).

Podľa predsedu ZMOS je možné stihnúť ešte počas septembra tohto roka rýchlym a efektívnym konaním a revíziou zachrániť aj tieto zdroje pred prepadnutím a využiť na pokrytie potrieb prípadného pokračovania programu Fast Care. "V tejto súvislosti sme pred pár týždňami požiadali aj rezort vnútra o sprístupnenie presného počtu odídencov s novým a platným útočiskom za predchádzajúce mesiace ako relevantného údaju pre možné pokračovanie programu Fast Care," uzavrel Božik. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies