Krásna, nasilu dotiahnutá do kariéry herečky. Elizabeth Taylor bola silná i krehká zároveň

NETKY.SK • 19 December 2022, 13:00 • 2 min
Krásna, nasilu dotiahnutá do kariéry herečky. Elizabeth Taylor bola silná i krehká zároveň

Elizabeth Taylor, ktorej talent, hoc bol veliký, občas zatieňovali jej milostné aféry, sa narodila vo februári, v roku 1932, keď bolo všetko akési iné. Alebo možno nie všetko, ľudia sú vždy v podstate rovnakí, len obdobie sa písalo inakšie, v niečom lepšie, v niečom horšie.

slovakia

left justify in out

Jej narodenie oslavovali rodičia v Londýne, tam bol ich domov a oni obaja boli americkí prisťahovalci. K matke ale treba povedať ešte niečo viac, lebo áno, opäť raz to tu máme, podobne ako v príbehoch iných herečiek tých čias, aj tu zhrala úlohu nenaplnená túžba alebo skôr umlčaná túžba. Ona sa totiž kariéry divadelnej herečky vzdala, ale zrejme ju aj tak stále ťahalo srdce rovnakým smerom, lebo sa zaprisahala, že z dcéry vychová herečku, a nie hocijakú, ale vynikajúcu. K tomu patrili tvrdé pravidlá, odriekanie, Liz to nechcela, bola k tomu donútená.

 

Mala desať

 

Disciplína, do ktorej bola vtiahnutá nasilu, prinášala ovocie, a to dosť skoro, lebo Elizabeth mala len desať rokov, keď prvý raz vystúpila vo filme a diváci si ju o čosi neskôr, konkrétne o rok po prvotnom úspechu, zapamätali vďaka úlohe v príbehu o Lassie. Vlastne je to čosi, vďaka čomu je známa doteraz, lebo keď sa pomyslí na Elizabeth Taylor, nevidíme len oslnivo krásnu ženu, ktorou sa stala v dospelosti, ale aj to dievčatko, ešte také neskúsené, a predsa také talentované.

 

Manželstvá

 

Neviem, či je potrebné sa rozpisovať o tom, že keď ju režiséri aj diváci chceli vídať, o ďalšie úlohy núdzu nemala, jednoducho len hrala a hrala, žiarila a žiarila. Avšak jej život mimo nakrúcania, to bolo dramatické, vášnivé a aj veľmi bolestivé. Vydala sa celkovo osemkrát, nelichotivo sa tak zapísala aj svojimi manželstvami, dosť nevydarenými, aj dosť škandalóznymi.

Už v tom prvom sa ukázalo, že v láske jej to veľmi nejde, manžel bol krutý, opitý ju dokopal do brucha, keď bola tehotná, a tak o dieťa i prišla.

Druhý manžel, od nej o dosť starší, bol taktiež herec a porodila mu dvoch synov, ale rozvodu to aj tak nezabránilo a po päť rokov trvajúcom zväzku si šli každý svojou cestou.

 

Vraj najväčšmi milovala toho tretieho, Michaela Todda, s ním zasa priviedla na svet dcérku a ktovie, možno by s ním zostala až do konca života, možno on bol osudovou láskou, ale skončilo sa to. On zomrel pri leteckom nešťastí, a ona mohla len plakať a plakať, so zlomeným srdcom a s potrebou vyhľadať oporu inde.

 

Najbúrlivejší

 

Vydala sa teda i štvrtý raz, ale už počas manželstva sa zahľadela do neho, do Richarda Burtona, vtedy rovnako tak ženatého, ale vášeň bola silnejšia, srdce si povedalo svoje, a preto sa obaja rozviedli. Vtedajšie médiá veru mali čo rozoberať, a práve Richard bol jej najbúrlivejšou aférou, zrejme medzi nimi vládla príťažlivosť, ktorá ich nenechala na pokoji, lebo sa vzali dokonca až dvakrát. Obaja dosť popíjali, obaja sa nechávali strhnúť emóciami, obaja sa nenávideli a aj milovali súčasne, nevedeli byť spolu, ale ani bez seba im to veľmi nešlo.

 

Zdravotné problémy

 

Dosť už ale o jej vzťahoch, hoci i ďalší milenci či manželia by stáli za zmienku, ale ona nebola len ženou, čo zúfalo prahla po láske, bola viac. Navyše mala v povahe bojovnosť, lebo ju nezlomili ani viaceré zdravotné problémy, jednak rakovina kože, aj nádor na mozgu sa u nej ohlásil, srdce nebolo v poriadku a kĺby a chrbtica, s tými si tiež vytrpela svoje. Že jej telo bolo zoslabnuté, o tom svedčí i skutočnosť, že posledných päť rokov, čo ešte žila, strávila na invalidnom vozíku, až srdcové zlyhanie, ktoré jej zaklopalo na dvere v roku 2011 bolo zrejme poslednou bodkou, nad ním už nevyhrala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies