Segej Lavrov: Mierová misia NATO na Ukrajine by mohla viesť ku konfliktu

NETKY.SK • 23 Marec 2022, 11:33 • 2 min
Segej Lavrov: Mierová misia NATO na Ukrajine by mohla viesť ku konfliktu

MOSKVA – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu vyhlásil, že ak budú na Ukrajinu vyslané mierové jednotky NATO, mohlo by to viesť ku konfliktu medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou. TASR prevzala správu od televízie Sky News.

slovakia

left justify in out

img

Poľský premiér Mateusz Morawiecki 

 

Minulý týždeň Poľsko navrhlo vyslanie medzinárodnej mierovej misie na Ukrajinu. Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok uviedol, že formálnu žiadosť o vyslanie misie podá na summite NATO. Poľsko argumentuje, že Ukrajina by mala dostať ďalšie prostriedky na svoju obranu. Otázka prípadného vyslania aliančnej misie na Ukrajinu je nanajvýš citlivá práve kvôli obavám z toho, že by to Moskva mohla vnímať ako priame zapojenie NATO do konfliktu na Ukrajine, ktorú Rusko pred mesiacom vojensky napadlo.

 

img

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov 

 

Lavrov sa posťažoval, že USA prekážajú rozhovorom s Ukrajinou, ktoré označil za ťažké, pretože Kyjev podľa neho neustále mení svoje postoje. Podľa ruského ministra je cieľom Washingtonu „dominovať“ svetovému poriadku, o čo sa vraj Spojené štáty snažia okrem iného prostredníctvom sankcií. „Rokovania sú ťažké, ukrajinská strana neustále mení svoj postoj. Je ťažké zbaviť sa dojmu, že naši americkí kolegovia ich držia za ruku,“ vyhlásil podľa agentúry AFP šéf ruskej diplomacie.

 

img

Ruský vyjednávač Vladimir Medinskij 

 

Vladimir Medinskij už minulý týždeň povedal, že Moskva a Kyjev sa nachádzajú „niekde v polovici cesty“ pokiaľ ide o rokovania o demilitarizácii Ukrajiny, čo je jednou z hlavných deklarovaných ruských požiadaviek. Obe strany sa údajne priblížili aj v otázke možného vstupu Ukrajiny do NATO, ktorý Moskva zásadne odmieta.

 

Možno vás zaujme: Spojené štáty a ich spojenci uvažujú o vylúčení Ruska zo skupiny G20



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies