Nedotýkajte sa mŕtvych vtákov. Na Slovensku je opäť vtáčia chrípka

NETKY.SK • 29 Január 2021, 14:26 • 2 min
Nedotýkajte sa mŕtvych vtákov. Na Slovensku je opäť vtáčia chrípka

Tak ako i minulý rok v tomto období, máme tu opäť výskyt vtáčej chrípky. Podozrivé prípady hláste veterinárnej správe.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka potvrdilo výskyt už štyroch prípadov vtáčej chrípky v roku 2021 na Slovensku. Nákaza bola odhalená na území Košíc, Bratislavy, Kalinkova a Dobrohošti. Chovatelia musia byť podľa obozretní a podozrivé prípady okamžite hlásiť veterinárnej správe. Vtáčia chrípka sa na Slovensku objavila aj v rovnakom období predchádzajúceho roka. Informoval o tom hovorca agrorezortu Daniel Hrežík.

 

Prvý prípad bol potvrdený 7. januára u uhynutých kačíc chovaných v košickej zoologickej záhrade.

 

img

 

Dňa 15. januára diagnostikovali vtáčiu chrípku u uhynutej voľne žijúcej labute veľkej z vodnej plochy Veľký Draždiak v Bratislave.

 

img

 

Ďalší prípad na Slovensku je z 22. januára, kedy sa pozitívny výsledok objavil v chove domácej hydiny, u drobnochovateľa v dunajskostredskej obci Dobrohošť.

 

img

 

Kúsok odtiaľ zaznamenali najčerstvejší prípad, 28. januára, pozitívny výskyt nákazy u dvoch kusov labute veľkej nájdených na ploche ostrova na rieke Dunaj v rámci katastrálneho územia Kalinkovo v seneckom okrese.

 

Slovenská republika aktuálne postupuje podľa pohotovostného plánu pri výskyte vtáčej chrípky, ktorý zodpovedá aktuálnej európskej a slovenskej legislatíve. V rámci plánu sa vykonáva epizootologické šetrenie a nariaďujú sa preventívne opatrenia. Miestne príslušné Regionálne veterinárne a potravinové správy nariadili opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie ďalšieho šírenia.

Pri nájdení uhynutých vtákov je dôležité nedotýkať sa uhynutých tiel a túto skutočnosť nahlásiť kompetentným pracovníkom.


Vtáčia chrípka je infekčné ochorenie vyskytujúce sa hlavne u kury domácej, moriek, kačiek, husí, perličiek, prepelíc, holubov, bažantov, jarabíc, labutí, kormoránov, čajok, hrdličiek, škorcov, drozdov, lastovičiek, vrabcov, ale aj u pštrosov, či emu. Ochorenie sa môže preniesť aj na iné cicavce. Hlavnými klinickými príznakmi je strata plachosti, znížená aktivita a príjem krmiva. Postihnuté jedince sa zhlukujú pod tepelným zdrojom, majú našuchorené perie, nosnice častejšie kvokajú, klesá znáška. Objavujú sa aj respiračné príznaky, ako sú kašeľ, kýchanie, chrapot, nadmerné slzenie, opuchy hlavy, viečok, výtok z nosových otvorov, ale aj poruchy tráviaceho a nervového systému.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies