Van Gaal sa vracia do známeho prostredia, povedie holandskú reprezentáciu

NETKY.SK • 22 Júl 2021, 13:00 • 2 min
Van Gaal sa vracia do známeho prostredia, povedie holandskú reprezentáciu

Holandské národné mužstvo patrilo pred začiatkom európskeho šampionátu vo futbale k favoritom, napokon sa však muselo zmieriť so sklamaním. Oranjes tak v kvalifikácii na budúcoročné MS v Katare povedie nový tréner.

slovakia

left justify in out

Holanďania vo svojej základnej skupine EURA ani raz neprehrali a suverénne postúpili do osemfinále, kde prišiel šok v podobe prehry s Českou republikou a následné vyradenie. Len pár dní po prekvapivom výsledku sa tréner Frank de Boer rozhodol rezignovať. „Po hodnotení EURA som sa rozhodol skončiť, nenaplnili sme cieľ. Tlak na nás neustále rastie, čo pred pokračovaním kvalifikácie na majstrovstvá sveta v Katare nie je dobrou správou,“ prezradil.

 

 

Holandský futbalový zväz sa preto rozhodol osloviť legendárneho Louisa Van Gaala, ktorý na lavičke reprezentácie sedel v rokoch 2000-20022012-2014. Na majstrovstvách sveta v Brazílii v roku 2014 vybojoval s tímom tretie miesto a tento úspech by rád zopakoval aj v Katare. Za asistentov si vybral niekdajšieho reprezentačného trénera Daleyho Blinda a kormidelníka Sparty Rotterdam Henka Frasera, ktorý v klube ostane pôsobiť aj naďalej.

 

Šesťdesiatdeväťročný lodivod sa k trénovaniu vracia po päťročnej pauze, naposledy viedol Manchester United, s ktorým získal FA Cup. Železný Holanďan má povesť prísneho trénera, ktorý od svojich zverencov vyžaduje disciplínu. „Van Gaal mladým hráčom dôveruje, má obrovskú autoritu a je na svojich zverencov prísny. Chcel mať kontrolu nad všetkým, či už sa bavíme o veciach na trávniku alebo mimo neho. Hneval sa na nás aj kvôli tomu, že nám na tréningu vyzváňali telefóny,“ vyjadril sa Haruna Babaginda, ktorý pod vedením Van Gaala pôsobil v FC Barcelona.

 

 

Návrat rodáka z Amsterdamu na lavičku národného tímu je prekvapením, keďže sa Van Gaal v roku 2019 vyjadril, že sa jeho trénerská kariéra skončila a chcel by tráviť viac času s rodinou. Teraz pred ním stojí zrejme posledná výzva v kariére – vrátiť Holanďanov na futbalový Olymp. Využívať pri tom bude svoje bohaté skúsenosti z Ajaxu Amsterdam, Barcelony, Alkmaaru či Bayernu Mníchov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies