Smer-SD podal trestné oznámenie na Pamelu Záleskú, ktorá súdila Dušana Kováčika!

NETKY.SK • 20 September 2021, 19:00 • 2 min
Smer-SD podal trestné oznámenie na Pamelu Záleskú, ktorá súdila Dušana Kováčika!

BRATISLAVA - Podľa Roberta Fica sudkyňa rozhodovala svojvoľne. Navyše sa údajne kamaráti s novinárkou Monikou Tódovou, ktorá písala články o Kováčikovi. Obhajca bývalého špeciálneho prokurátora už podal proti rozsudku ŠTS odvolanie.

slovakia

left justify in out

Poslanci opozičného Smeru-SD podávajú trestné oznámenie na sudkyňu Špecializovaného trestného súdu Pamelu Záleskú, ktorá v pondelok vyniesla rozsudok v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Oznámil to predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že trestné oznámenie súvisí s podozrením zo spáchania trestného činu ohýbania práva.

 

img

 

ŠTS dnes odsúdil Kováčika na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku. 

 

Dušan Kováčik je podľa rozsudku vinný v prípade zasahovania do rozhodovania o väzobnom stíhaní niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku, za čo mal zobrať úplatok. Súd ho uznal vinným aj z vynášania informácií o prebiehajúcich trestných konaniach zo špeciálnej prokuratúry, čím mal pomáhať zločineckej skupine takáčovcov

 

Politický proces

 

Fico vyhlásil, že od samého začiatku išlo o typický politický proces, ktorý možno porovnať s procesmi z 50. rokov minulého storočia. "Tento proces, vedený sudkyňou Záleskou, bol ešte horší," skonštatoval. Uviedol tiež, že sudkyňa rozhodovala svojvoľne a odmietala vykonávanie dôkazov v prospech Kováčika. 

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Súd rozhodol o treste pre Dušana Kováčika! Politici reagujú

 

Vytkol jej tiež priateľský vzťah s novinárkou Monikou Tódovou. Tá, ako podotkol, písala články proti Kováčikovi. "O akej objektivite môžeme hovoriť v tejto súvislosti." Fico si prišiel vypočuť rozsudok priamo na ŠTS do Pezinka, obvinil novinárov a "zablahoželal" im za "špinavú robotu".

 

K rozsudku sa vyjadrila aj mimoparlamentná strana Hlas-SD. V stanovisku uviedla, že rešpektuje rozhodnutia súdov, no zároveň vníma, že rozsudok nie je právoplatný. "Preto počkáme na definitívny verdikt," povedala pre TASR hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

 

Podali odvolanie

 

Obhajca Dušana Kováčika Erik Magál vyhlásil, že sa s rozsudkom nestotožňujú a podali voči nemu odvolanie. "Mám jednoznačne za to, že s tým odôvodnením, ktoré tu dnes odznelo, sa nestotožňujeme. Mal som v určitých miestach pocit, že tu dochádza zo strany súdu k akejsi dezinterpretácii dôkazov a ich výkladov," skonštatoval Magál. Je podľa neho prekvapivé, že pri odôvodnení počuli niektoré okolnosti, ktoré, ako tvrdí, porušovali zásadu prezumpcie neviny vo vzťahu k osobám, ktoré sú obžalované z členstva v zločineckej skupine takáčovcov.

 

img

 

Magál poukázal v tejto súvislosti na Kudličku. "Pán Kudlička dodnes nebol za ten trestný čin odsúdený. Pričom, mal som taký dojem, že sa v odôvodnení rozsudku na neho prihliadalo už ako na vinnú osobu," poznamenal.

 

Možno vás zaujme: Lipšic dostal červenú! Nemôže ísť na zasadnutia pracovných skupín

 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek je spokojný s rozhodnutím ŠTS. 

"Krotil by som emócie aj nejaký entuziazmus. Bolo to prvostupňové rozhodnutie, s ktorým môžeme byť spokojní do toho ohľadu, že bolo stotožnené s našimi argumentmi. Avšak, čo ma neteší, je celá tá skutočnosť, ktorá sa odohrala, že takýto činiteľ bol zatiaľ neprávoplatne uznaný vinný z takýchto závažných trestných činov," reagoval Šúrek. Po naštudovaní rozsudku sa rozhodne, či využije možnosť podať odvolanie.

 

Na margo výčitky obhajoby, že skupinu takáčovcov, vrátane jej šéfa Ľubomíra Kudličku, doteraz neodsúdili, pripomenul existenciu viacerých rozsudkov. V nich sa majú členovia skupiny alebo osoby, ktoré pre ňu pracovali, priznávať k svojej trestnej činnosti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona