Krajina najkrajších jazier, najlepších syrov a huslí - devať dôvodov, prečo navštíviť Lombardiu

NETKY.SK • 24 Jún 2023, 13:00 • 2 min
Krajina najkrajších jazier, najlepších syrov a huslí - devať dôvodov, prečo navštíviť Lombardiu

Od krás tunajších jazier po elegantné mestá, plné histórie, od alpských vrcholov po rozľahlé polia Pádskej nížiny – to všetko je hrdá, noblesná aj tajomná a romantická Lombardia. Tento elegantný, bohatý a rozmanitý región je pretkaný históriou severného Talianska, brázdený riekami, ktoré dávajú život najväčším a najkrajším jazerám krajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Poďte s nami na našom putovaní Talianskom objaviť známejšie aj menej známejšie miesta a zákutia Lombardie – hotovej pokladnice krásy, ktorá len čaká na to, kým ju objavíte. Príroda, umenie, hory, jazerá, modernosť aj história, metropolitný ruch aj intimita tajomných čarovných dediniek. To všetko, a ešte viac ponúka bohatý región severu apeninskej čižmy.

 

1. Či chceme, či nechceme - spoznať Lombardiu bez jej divoko bijúceho milánskeho srdca sa nedá. Miláno má svoju slávnu históriu, počas ktorej zohrávalo dôležitú úlohu v živote krajiny a svedčí o tom mnoho umeleckých a architektonických pamiatok mesta. Metropola Lombardie je tiež významným hospodárskym, spoločenským a finančným centrom so sídlom známej burzy cenných papierov, prestížnymi univerzitami, múzeami. Srdcom mesta je katedrála – Duomo s Madonnou, symbolom mesta dohliadajúcim zhora na rušný život v priľahlých uliciach – z fotografií chronicky známu elegantnú obchodnú pasáž Galleria Vittorio Emanule a tepny centra, ulice Via Dante, Via Manzoni, Corso Venezia, alebo najexkluzívnejšiu nákupnú pasáž Via Montenapoleone.

 

img

Galleria Vittori Emanuele.

 

Vybehnite na hrad Sforzesco, zájdite do Galérie umenia Brera či do Múzea vedy a techniky. Samozrejme, musí byť fotka s mekkami umenia – La Scala a Piccolo Teatro. Vychutnajte si rafinovaný večerný a nočný život so skvelými reštaurácami  a barmi, napríklad v štvrti Navigli. Ak ste viac športovec ako bohém, skvelým tipom je cyklotrasa AbbraciaMi, ktorá vás prevedie parkami, záhradami a prírodnou krásou milánskeho okolia.

 

2. Ak máme spomenúť ešte jedno mesto v Lombardii, vynechajme tie väčšie a poďme sa pozrieť do malebnej Cremony – hlavného mesta hudby s fascinujúcim Múzeom huslí, sálou Giovanniho Arvediho, ktorú navrhol génius akustiky Yasuhisa Toyota, divadlom Ponchielli a Saper fare liutario – školou, ktorá sa dostala na zoznam nehmotného dedičstva UNESCO vďaka genialite cremonských majstrov, ktorí sa preslávili výrobou a reštaurovaním huslí, viol, violončiel a kontrabasov. Fascinujúce aj námestie Piazza del Comune so stredovekou architektúrou a najvyššou tehlovou zvonicou Európy. Tunajšia katedrála Santa Maria Assunta sa vďaka nádherným freskám nazýva aj Sixtínska kaplnka Pádskej nížiny.

 

img

Cremona, Piazza del Comune, najvyššia tehlová zvonica Európy.

 

3. A lombardské mesto do tretice? Navštívte Paviu, kde každé miesto rozpráva výnimočný príbeh. V bazilike San Pietro in Ciel d'oro sa nachádzajú pozostatky svätého Augustína a bola svedkom korunovácie Fridricha Barbarossu za talianskeho kráľa. Medzi lodžiami a magnóliovým nádvorím jednej z najstarších univerzít v Taliansku, založenej v roku 1361 cisárom Karolom IV. sa prechádzal Alessandro Volta. Nevynechajte návštevu Musei Civici vo vnútri hradu Castello Visconteo a most Ponte della Libertà, ktorý môžete pozorovať v noci, keď sú jeho oblúky rozsvietené modrou, žltou a fuchsiovou farbou. Treba tiež pripomenúť, že na brehoch rieky Ticino sa rád bicykloval mladý Albert Einstein, ktorý v Pavii strávil dva šťastné roky svojej mladosti.

 

A teraz už poďme k vychýreným lombardským jazerám – asi najväčším ťahákom celého regiónu! Garda, Como, Maggiore, Lago d´Iseo, Lago d´Idro, Laghi del Varesotto, Lago Endine – zázraky prírody – akoby  Stredozemné more zo seba vypľulo dve nádherné kvapky priamo uprostred vrchov, viníc a zelene Pádskej nížiny.

4. Najväčšie talianske jazero Garda je naozaj obrovské, tiahne sa územím dlhým až 50 kilometrov, chvíľami pripomína so svojimi impozantnými vlnami a variabilným pobrežím more a láka do svojich vôd každoročne státisíce turistov. Sú tu moderné hotely, letoviská, pláže pre celé rodiny, športoviská, služby. Garda je doslova rajom pre všetky vodné športy, na ktoré si len spomeniete - windsurfing, kiting, jachting, vodné lyžovanie, rogalo, potápanie, rybolov... Sú okolo neho cyklotrasy, lezecké steny, môžete sa vybrať lanovkou na Monte Baldo (1 752 m. n. m.). Navštívte známe mestečko Sirmione so skvelými rímskymi kúpeľmi a nezabudnite ochutnať tunajšie skvelé biele vína!

 

img

Lago di Garda.

 

5. Celkom inú atmosféru má krajina okolo jazera Como. Tretie najväčšie talianske jazero stelesňuje presne tú sladkosť, eleganciu, zasnenosť, štýlovosť, ktorá sem pritiahla na istý čas aj hollywoodskeho bohéma Georgea Clooneyho. Tajuplné zátoky, nádherné elegantné paláce, kaviarničky, kamienkové pláže, večerné promenády, všade rozvoniavajúce ciprušteky, magnólie a oleandre... Vyvezte sa lanovkou a nechajte si vziať dych pohľadom z dedinky Brunate, choďte si pozrieť zátišia ostrova Comacina, dýchajúceho históriou a legendami, doprajte si prechádzku do pôvabného Laglia, kde prišiel nasávať la dolce vita aj švihá Clooney, neobíďte miesto smotánky – Cernobbio s legendárnym noblesným hotelom Villa D´Este, vydajte sa slávnou „passeggiatou dell´amore – cestičkou lásky“ v najromantickejšom meste na jazere – Varenne. Len pozor, ak sa už raz do týchto končín zatúlate, nikdy sa nevrátite s celým srdcom, kus si nechá už navždy pre seba čarovná krajina okolo jazera Como...

 

img

Lago di Como. 

 

6. Rozhodne stojí za to aj Lago d´Iseo, plné nádherných prírodných scenérií a mestečiek v okolí, čo z neho robí jedno z najčarovnejších miest v Lombardii. Samotné rovnomenné mesto Iseo zaujme starobylými kostolmi a hradom. Toto nádherné územie medzi údolím Val Camonica a slávnymi vinicami Franciacorta je ideálnym miestom na trávenie voľného času v každom ročnom období. Sulzano na pobreží je hlavným mestom plachtenia.

7. Castiglione Olona je dedinka na polceste medzi jazerom Como a Varese, asi hodinu cesty od Milána, kde nájdete pokoj, relax, krásu prírody aj kus histórie. Dedina je známa svojimi festivalmi - každú prvú nedeľu v mesiaci ožíva historické centrum podujatím Fiera del Cardinale (Kardinálsky jarmok), v júli sa tu koná historicko-spoločenské podujatie Palio dei Castelli. Vychutnajte si pohodovú prechádzku pozdĺž rieky Olona, obdivujte bohaté umelecké dedičstvo obce v komplexe Collegiata. V jeho baptistériu sa nachádzajú fresky od Masolina da Panicale z 15. storočia.
8. V provincii Brescia, v regionálnom parku Alto Garda bresciano nájdete nádhernú dedinku Tremosine sul Garda. Alpská a stredomorská atmosféra sa tu snúbia v dokonalej rovnováhe. Choďte si pozrieť Pieve, akési hlavné mesto všetkých sedemnástich dedín, ktoré tvoria obec Tremosine. Dostanete sa sem po strmej ceste Forra, ktorú vyhĺbil potok Brasa. V dedinke Campione môžete celoročne pozorovať desiatky plachetníc, ktoré brázdia vlny jazera Garda. Ochutnajte tremosinskú formagellu, typický výrobok z čerstvého horského mlieka.

 

img

Pieve, Tremosine sul Garda.

 

9. Lombardská kuchyňa je pestrá tak, ako celý región. Kráľovským jedlom Lombardie je určite údenina bresaola – šunka z hovädzieho mäsa, ktorá sa podáva nakrájaná na tenké plátky s olejom, citrónom a korením. Typickou dobrotou je milánske rizoto so šafranom, ochutnajte domáce vaječné cestoviny z údolia Pádu, množstvo skvelých syrov, ktorým, samozrejme vládne slávny Grana Padano. Na jazerách sa zasa je veľa sladkovodných rýb – pstruhov, či ostriežov.

 

img

Risotto milanese.

 

V oblasti Varese je typická jačmenná polievka rgiada. Oblasti Brescia a Bergamo sú známe so svojimi casonsei – cestoviny, plnené klobásou alebo salámou. Špecialitou regiónu je husia saláma. Z dezertov je to určite torta sbrisolona s mandľami a lieskovými orieškami.

 

Dobrú chuť, vychutnajte si čarovný región Lombardia chuťovými pohárikmi, ale aj všetkými ostatnými zmyslami! Ponúknuť naozaj má čo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies