Údajne humanitárne organizácie sú vraj zdesené americkým vetom OSN pre prímerie v Gaze

NETKY.SK • 13 December 2023, 21:21 • 2 min
Údajne humanitárne organizácie sú vraj zdesené americkým vetom OSN pre prímerie v Gaze

USA v Bezpečnostnej rade OSN hlasovali proti prímeriu medzi teroristami a Izraelskými obrannými silami. Kritika na adresu Izraela je čoraz hlasnejšia, ale nevyzerá to, že by si z toho židovský štát robil ťažkú hlavu. Dobre vie, že obete vojny, ktorú spôsobil útok teroristov na Izrael zo 7. októbra 2023, sa nebudú volať Židia, ale práve naopak. To Židia budú teroristami. Nič nové pod slnkom, tvrdili to kedysi aj také úctyhodné veľmoci ako nacistické Nemecko a Sovietsky zväz. Štáty, ktoré útokom na Poľsko rozpútali druhú svetovú vojnu v Európe a pre svojich „pracujúcich“ pripravili peklo podobné, ako „hamasisti“ a spol. v južnom Izraeli. Keď sa tieto dve štátne zvery – Nemecko a ZSSR – našťastie pustili do seba, už na prímerie bolo neskoro. Aj keby naňho pristúpili, skôr či neskôr by ho jeden či druhý pod najrôznejšou zámienkou porušil.

slovakia

left justify in out

Medzinárodným hráči sa zrazu ozvali tak trochu neskoro

Do diskusie o prímerí sa zapojil ten najmenej povolaný medzinárodný úradník, neschopný generálny tajomník neschopnej OSN António Guterres, ktorý toho pre mier na Strednom východe nie že urobil málo, ale nespravil preňho vôbec nič.

 

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal, že hovoril s delegáciou arabských štátov o tom, ako zmierniť humanitárnu krízu v pásme Gazy ešte predtým, kým sa Spojené štáty stali jedinou krajinou, ktorá v Bezpečnostnej rade OSN zabránila prijatie rezolúcie vyzývajúcej na okamžité prímerie (Spojené kráľovstvo sa zdržalo hlasovania). Informoval o tom zoširoka ľavicový americký denník The New York Times. O komentáre medzi čitateľmi nebola veru núdza. „Kovbojka“ je slabé slovo, našťastie sa strieľalo len literami.

Blinken podľa tohto amerického média uviedol, že počas piatkového stretnutia s ministrami arabských štátov a predstaviteľmi Palestínskej samosprávy diskutoval o "našom spoločnom cieli vytvoriť budúci palestínsky štát popri Izraeli". O prímerí sa však nezmienil a rezolúciu napokon USA vetovali.

 

Izrael sa vraj správa „neľudsky“

Mnohé združenia pre ľudské práva a humanitárne organizácie kritizovali americké veto a tvrdili, že to predĺži utrpenie v Gaze. Výzva na prepustenie rukojemníkov a postavenie palestínskych predstaviteľov pred medzinárodný súd v tom úprimnom rozhorčení akosi zanikla. Organizácia Spojených národov varovala, že pásmo Gazy je na pokraji „totálneho kolapsu spoločenského poriadku“. Podobne dojemnú starostlivosť o obete vojny v Sudáne, Jemene alebo Líbyi počuť nebolo. Podľa New York Times sa 2, 3 milióna gazanských civilistov pohybuje na hranici prežitia.


„Vetovaním rezolúcie OSN sú Spojené štáty jedinou krajinou, ktorá podvihla svoj hlas proti ľudskosti,“ povedala v piatok Avril Benoitová, výkonná riaditeľka Lekárov bez hraníc v Spojených štátoch. "Veto robí USA spoluvinníkmi na krviprelievaní v Gaze," dodala. Možno pani Benoitová časom vyrukuje aj s tvrdením, že to boli Izraelčania, ktorí 7. októbra 2023 prepadli severnú Gazu a dopustili sa tam neskutočných „prasacín“ na civilistoch.

 

 

Škody na civilnom obyvateľstve musia byť obmedzené

V tejto veci sa zhodnú tak Louis Charbonneau, vedúci pracovník Human Rights Watch aj John F. Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v Národnej bezpečnostnej rade Bieleho domu, ktorý obhajoval izraelské útoky, pri ktorých za dva mesiace vojny v pásme Gazy zahynulo podľa tvrdenia Hamasu viac ako 15 000 ľudí. Povedal, že vláda USA bude pokračovať v spolupráci s izraelskými partnermi s cieľom „obmedziť škody spôsobené civilistom v Gaze“.


Generálny tajomník OSN Guterres na začiatku stretnutia naliehal na prijatie rezolúcie. Povedal, že obyvateľom Gazy hrozí hladomor a ďalšie utrpenie, pričom sa zároveň musia pohybovať „ako ľudské guľôčky, sú hádzané sem a tam medzi čoraz menšími časťami juhu bez toho, aby mohli prežiť“. Kto je tomuto utrpeniu na vine, opäť opomenul zdôrazniť. Philippe Lazzarini, šéf agentúry OSN pre utečencov UNRWA, zasa uviedol, že jeho zamestnanci musia pracovať v „neudržateľných“ humanitárnych podmienkach, na miestach, kde ženy rodia bez ochrany a zranení ľudia si musia sami liečiť otvorené rany. „Ošetruje sa 700 ľudí , ktorí zdieľajú jednu spoločnú toaletu“. Ibaže zabudol spomenúť, že civilisti v Izraeli 7. októbra na toaletu nemuseli chodiť. S odrezanou hlavou sa totiž záchod hľadá ťažko.


Lazzarini tiež narieka, že zahynulo viac ako 130 jeho zamestnancov, napísal to v liste predsedovi Bezpečnostnej rady OSN pred hlasovaním. "Ak skolabuje UNRWA, skolabuje aj humanitárna pomoc v Gaze," povedal Lazzarini. Zabudol dodať, že všetci títo (inak veľmi dobre platení) zamestnanci UNRWA mohli žiť, nebyť útoku zo 7. októbra. Žiadať po ňom, aby vyzval na ukončenie palestínsko-arabskej kolonizácie pásma Gazy a Západného brehu by už bolo asi veľmi trúfalé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: UN Photo/Loey Felipe (na titulnej foto záber z rokovania komôr Bezpečnostnej rady OSN o situácii na Blízkom východe vrátane Palestínskej otázky)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies