Kováčik žiada posilnenie Úradu špeciálnej prokuratúry v boji proti extrémizmu

NETKY.SK • 10 Február 2017, 13:44 • 2 min
Kováčik  žiada posilnenie Úradu špeciálnej prokuratúry v boji proti extrémizmu

BRATISLAVA – V súvislosti so zintenzívnením vyšetrovania extrémistických prípadov a prechodom tejto agendy pod dozor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žiada jej šéf Dušan Kováčik o personálne posilnenie.

slovakia

left justify in out

Na trestné veci týkajúce sa prejavov extrémizmu vyčlenil od januára, keď na úrad prešlo dozorovanie tejto agendy, prokurátorov, ktorí sa doteraz venovali organizovanému zločinu, terorizmu a medzinárodnej kriminalite. Kováčik požiada generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o navýšenie minimálne o päť prokurátorov. Informovala o tom agentúru SITA hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Zároveň dodala, že „špeciálny prokurátor Dušan Kováčik považuje problematiku narastajúcich prejavov extrémizmu a boj proti nim za prioritný“.


V súvislosti s posilňovaním boja proti extrémizmu tiež platí, že od januára spadajú tieto trestné činy pod Špecializovaný trestný súd. Tieto zmeny nastali po novelizácii trestných kódexov z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, ktorá verí, že kvalite rozhodovania prospeje, keď sa budú sudcovia tejto téme venovať a špeciálny súd má na to predpoklady. Súd sa po presune tejto agendy posilní o jedného sudcu. Novely by mali pomôcť efektívnejšiemu vyšetrovaniu trestných činov extrémizmu aj preto, lebo obsahujú novú definíciu extrémistického materiálu. Trestná je od januára nielen podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, ale aj založenie takéhoto hnutia. Aby bolo možné trestný čin klasifikovať ako rasovo motivovaný, po novom už nie je nevyhnutná len skutočná, ale aj domnelá príslušnosť jednotlivca alebo osôb k niektorej rase, národu, národnosti či etnickej skupine. K účinnejšiemu postihovaniu takýchto trestných činov by mal pomôcť novovytvorený znalecký odbor pre oblasť extrémizmu.


Zároveň od februára vznikla elitná Národná jednotka boja proti terorizmu a extrémizmu, ktorá má vyše 100 príslušníkov a je piatou jednotkou v rámci Národnej kriminálnej agentúry. Pri jej predstavovaní prezident policajného zboru Tibor Gašpar vyzval prokuratúru na spoločný boj. Ako ďalej informovala Tökölyová, rokovania o spolupráci na úrovni špeciálneho prokurátora a vedenia NAKA PPZ sa už uskutočnili a vznik špeciálnej jednotky Kováčik uvítal.

 

Špecializácia orgánov činných v trestnom konaní umožní podľa neho efektívnejšie bojovať proti prejavom extrémizmu. „Aj naďalej budú obe inštitúcie intenzívne pokračovať v spolupráci v boji proti rasovej, národnostnej alebo náboženskej neznášanlivosti,“ dodala hovorkyňa.


Tökölyová informovala, že k 8. februáru ÚŠP eviduje sedem prípadov, v ktorých bolo začaté trestné stíhanie, týkajúce sa trestných činov extrémizmu. Obvinená nie je žiadna osoba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies