Diskriminácia LGBTI komunity ustupuje iba veľmi pomaly. Ľudia sa stále boja o svoje životy!

NETKY.SK • 17 Máj 2021, 16:07 • 2 min
Diskriminácia LGBTI komunity ustupuje iba veľmi pomaly. Ľudia sa stále boja o svoje životy!

BRATISLAVA - Pokrok v oblasti práv a ochrany LGBTI ľudí je nerovnomerný, postoje sa menia pomaly a diskriminácia tejto komunity v niektorých európskych spoločnostiach je stále hlboko zakorenená.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa boja proti homofóbii, transfóbii a bifóbii, to uviedla generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovićová Burićová. 

 

Hoci bol v Európe zaznamenaný pokrok v oblasti sobášov a civilných zväzkov, práv na adopciu pre LGBTI ľudí či zákonnej ochrany pred diskrimináciou na pracovisku, nenávistnými prejavmi a zločinmi z nenávisti, niektorí ľudia sa pre svoju sexuálnu orientáciu a rodovú identitu stále boja o svoje životy. Uvádza sa v tlačovej správe. 

 

img


Generálna tajomníčka upozornila na „spätné kroky“, ktorými sú napríklad „nepriateľská rétorika volených politikov, vlny homofóbneho a transfóbneho násilia, vyhlasovanie takzvaných zón bez LGBT“.

 

„Sú potrebné lepšie zákony a politika, ich prijatie a zavedenie, politická vôľa a skutočný záväzok k rovnosti sú nevyhnutné,“ uviedla Pejčinovićová Burićová. „Dúhový oblúk morálneho univerza je dlhý, ale skláňa sa ku spravodlivosti,“ dodala.

 

img


Pri príležitosti tohto dňa vystúpi Marija Pejčinovićová Burićová už zajtra (18. mája) na podujatí 2021 IDAHOT+ Forum, za ktorým stoja Spojené kráľovstvo a Cyprus.

 

Inštitúcie Rady Európy, ako aj jej detašované pracoviská v Albánsku, Čiernej Hore, Srbsku, na Ukrajine a v ďalších krajinách tiež zorganizujú viaceré iniciatívy zamerané na podporu LGBTI komunity.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies