Zaujímavý proces výroby hodvábu: Samice priadky morušovej kladú naraz tristo až päťsto vajíčok, z ktorých lariev sa získava lesklý materiál

NETKY.SK • 28 November 2023, 17:17 • 2 min
Zaujímavý proces výroby hodvábu: Samice priadky morušovej kladú naraz tristo až päťsto vajíčok, z ktorých lariev sa získava lesklý materiál

Napriek svojej obrovskej pevnosti v ťahu je hodváb všeobecne cenený z iných dôvodov. Jemnosť hodvábu z neho urobila v histórii veľmi žiadanú komoditu a toto jednoduché vlákno vybudovalo legendárne obchodné cesty a zmenilo kultúry v celom Starom svete.

slovakia

left justify in out

Možno najkrajší, najjemnejší a najlesklejší materiál, aký bol kedy vytvorený je práve hodváb.

Hodváb je dodnes vysoko považovaný za jednu z najcennejších a najluxusnejších látok. Aj po všetkých tých rokoch sa na spôsobe výroby hodvábu zmenilo len málo. Hodváb je najpevnejšia prírodná textília na svete. Táto textília bola nedávno prekonaná v sile laboratórne vyrobeným biomateriálom, no zostáva najpevnejšou látkou vyrobenou prírodnými procesmi.

Napriek svojej obrovskej pevnosti v ťahu je hodváb všeobecne cenený z iných dôvodov. Jemnosť hodvábu z neho urobila v histórii veľmi žiadanú komoditu a toto jednoduché vlákno vybudovalo legendárne obchodné cesty a zmenilo kultúry v celom Starom svete.

Hodváb a serikultúra

Serikultúra, inak aj hodvábnictvo, je pestovanie priadky morušovej s cieľom získavať surový prírodný hodváb.

Samice priadky morušovej kladú naraz 300 – 500 vajíčok. Z týchto vajíčok sa nakoniec vyliahnu priadky morušové, ktoré sa inkubujú v kontrolovanom prostredí, až kým sa z nich nevyliahnu larvy (húsenice). Priadky morušové sa neustále živia obrovským množstvom listov moruše, aby podporili rast. Trvá približne 6 týždňov, kým vyrastú na svoj plný potenciál (asi 3 palce). V tomto čase prestanú jesť a začnú zdvíhať hlavy – vtedy sú pripravené spriadať svoj kokon.

Pripevnená k bezpečnému stromu začne priadka morušová točiť svoj hodvábny zámotok otáčaním svojho tela 8. pohybmi približne 300 000-krát – proces, ktorý trvá približne tri až osem dní. Každá priadka morušová produkuje lenjeden jediný prameň hodvábu, ktorý meria asi 100 metrov a drží ho pohromade druh prírodnej gumy nazývanej sericín.

Extrakcia

Keď húsenice priadky spriadajú svoj kokon, nakoniec sa v ňom uzavrú a potom je čas vytiahnuť hodvábne vlákna.
Zámotky sa vložia do vriacej vody, aby zmäkli a rozpustili gumu, ktorá drží zámotok pohromade. Toto je rozhodujúci krok v procese výroby hodvábu, pretože zaisťuje, že nedôjde k poškodeniu kontinuity každej nite.

Odstraňovanie

Každá niť sa potom opatrne zvíja z kukly po jednotlivých dlhých nitiach, ktoré sa následne navíjajú na cievku. Časť sericínu môže stále zostať na vláknach, aby chránila vlákna počas spracovania, ale zvyčajne sa vymýva mydlom a vriacou vodou.

Po procese varu môžu mať kukly stále voľné vlákna alebo rozmazanú vrstvu, ktorá obsahuje nerovnomerné a zlomené vlákna. Aby sa tieto vlákna odstránili, kukly sa musia podrobiť odstráneniu, aby sa dosiahol čistejší vzhľad, jednoduchšie ďalšie procesy a lepšia trhová hodnota. Tento krok zahŕňa kefovanie alebo odlupovanie vrstvy ručne.

Navíjanie  

Ďalším krokom je rozvinúť kuklu a spojiť hodvábne vlákno, aby sa kukly zmenili na vlákna a vytvorili jediný hodvábny prameň. Zvyčajne sa to robí ručne, výrobcovia teraz používajú automatizované stroje, ktoré rozmotávajú a sušia hodváb súčasne.

Keďže jeden prameň hodvábu je príliš tenký, niektorí výrobcovia navíjajú dohromady viacero vlákien, zvyčajne od dvoch do 20 kokonov, v závislosti od toho, aká hrubá bude konečná priadka.
Ďalším krokom je odstrániť priadzu z cievky a potom ju skrútiť do špirálových kruhov, čím sa vytvoria pradienka alebo zväzky priadze. Počet použitých skrútených a hodvábnych nití bude závisieť od typu hodvábu, ktorý výrobca zamýšľa vyrábať.

Vysvetlenie krásneho lesku

Za určitých svetelných podmienok hodváb vytvára trblietavý optický efekt, ktorý je spôsobený štruktúrou hodvábnych vlákien v tvare trojuholníka. Tieto hranoly odrážajú svetlo v rôznych uhloch, čo vedie k jemnému dúhovému odtieňu, ktorý preslávil hodváb.

Kúsok z histórie

Pôvodne ľudia zbierali divoký hodváb na výrobu základných tkanín. Zatiaľ čo červy pradia hodváb vo voľnej prírode v niektorých častiach Číny, Indie a Európy, divoký hodváb nie je nikdy dostupný v takom veľkom množstve, aby uspokojil potreby plnohodnotnej textilnej výroby.

Pestovanie domestikovaného hodvábu pochádza z Číny. Jeden kus archeologického dôkazu datuje používanie hodvábnych textílií v Číne do roku 6500 pred Kristom a starí Číňania určite používali hodváb už v roku 3600 pred Kristom.

Zatiaľ čo historické záznamy o pôvode výroby hodvábu v Číne do značnej miery chýbajú, čínske legendy pripisujú cisárovnej Leizu rozvoj serikultúry, čo je umenie výroby hodvábu. V počiatkoch čínskej kultúry nosila hodváb iba šľachta, ale ako sa čínska civilizácia rozvíjala a stávala sa bohatšou, začali túto mäkkú a odolnú látku nosiť aj obyčajní ľudia.

Koľko stojí hodvábna tkanina?

Stránka EmergingTextiles.com vydáva štvrťročné správy o aktuálnych cenách hodvábu v Číne. Podľa najnovšej správy sa čínsky hodváb v súčasnosti pohybuje medzi 50 a 55 dolármi za kilogram. Indická vláda tiež sleduje ceny hodvábu vyrobeného v tejto krajine.

Nie je možné obísť skutočnosť, že hodvábna tkanina je drahá. Tento typ tkaniny je náročný na výrobu a kvôli nákladom na dopravu je nákladný presun hodvábu z miesta pôvodu ku konečnému spotrebiteľovi. Majte však na pamäti, že kilogram surového hodvábu môže pri výrobe odevov prejsť veľmi ďaleko.

Zdroje:

https://biddlesawyersilks.com/how-is-silk-made-a-step-by-step-guide/

https://sewport.com/fabrics-directory/silk-fabric

https://homewithmilly.com/how-is-silk-made/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: en.wikipedia.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies