Košické Staré Mesto si pripomenulo 45. výročie tragickej nehody električky

NETKY.SK • 25 Október 2023, 19:30 • 2 min
Košické Staré Mesto si pripomenulo 45. výročie tragickej nehody električky

KOŠICE - Obete tragickej nehody električky spred 45 rokov si v stredu pri pamätníku na Pajorovej ulici v Košiciach pripomenula mestská časť (MČ) Staré Mesto. Informovala o tom jej hovorkyňa Renáta Némethová.

slovakia

left justify in out

"Vyjadrime zapálením sviece a minútou ticha úctu obetiam tejto tragickej nehody a úprimnú sústrasť všetkým, ktorí sa museli vyrovnať s obrovskou stratou," povedal v rámci pietnej spomienky starosta Igor Petrovčik.

Presné príčiny nehody sú podľa MČ aj po rokoch nejasné. "Zatiaľ čo oficiálna verzia hovorí, že zlyhala vodička, mnoho ľudí tvrdí, že zlyhali brzdy, ale vtedajší režim to nepriznal," uviedla Némethová.


K tragickej nehode došlo 30. októbra 1978 v rannej špičke, keď sa vykoľajila električka smerujúca z kopca od nemocnice k amfiteátru. Viezlo sa v nej približne 200 ľudí. Nehoda si vyžiadala deväť mŕtvych, desiatich ťažko zranených a 80 ľahko zranených. MČ Staré Mesto dala vyhotoviť pamätník obetiam, ktorý tam odhalili pri 30. výročí tragédie v roku 2008.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: TASR / František Iván (na titulnej foto je pomník zo spomienkovej slávnosti pri príležitosti 45. výročia tragickej nehody električky)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies